Quantcast
ΕΛΙΑΜΕΠ: Η βιώσιμη ανάπτυξη απάντηση στην κρίση - enikonomia.gr
share

ΕΛΙΑΜΕΠ: Η βιώσιμη ανάπτυξη απάντηση στην κρίση

δημοσιεύτηκε:

Στο συμπέρασαμα ότι η απάντηση στην κρίση είναι η αναζήτηση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατέληξε το  2ο Ετήσιο Συνέδριο του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με τη συμμετοχή καθηγητών από όλη την Ευρώπη.

Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και τους David Rueda, Wiemer Salverda, Günther Schmid και Πάνο Τσακλόγλου.

Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ενώ όπως φάνηκε οι ομιλητές μοιράστηκαν ανάμεσα σε περισσότερο και λιγότερο αισιόδοξους όσον αφορά το μέλλον της ΕΕ. Ένα κεντρικό θέμα της συζήτησης υπήρξε η γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης, τόσο μεταξύ του εθνικού και υπερεθνικού επιπέδου, όσο και εντός των ίδιων των κρατών-μελών ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς τους θεσμούς.

Τέλος, η ανάγκη δημιουργίας υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών με αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων και πολιτικών, μέσω κάποιου είδους δημοσιονομικής ένωσης (fiscal union), κρίθηκε από όλους τους ομιλητές αναγκαία για τη επίλυση της κρίσης, αν και οι προοπτικές για τον πολιτικό συμβιβασμό που μια τέτοια ένωση προϋποθέτει, κρίθηκαν από όλους μάλλον ισχνές

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.