Quantcast
Πέντε χρόνια «ζωής» στα παλιά φορτηγά χωρίς ABS με 1η άδεια πριν τις 31/12/1999 - enikonomia.gr
share

Πέντε χρόνια «ζωής» στα παλιά φορτηγά χωρίς ABS με 1η άδεια πριν τις 31/12/1999

δημοσιεύτηκε:

Πέντε χρόνια παράταση στην κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων χωρίς ABS με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/12/1999 δίνει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος. Μετά την παρέλευση της 5ετίας τα παλιά φορτηγά θα αποσύρονται από την κυκλοφορία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου ρυθμίζεται εξ’ υπαρχής το θέμα της τοποθέτησης συστήματος αντιεμπλοκής (ABS) στα βαρέα οχήματα ως εξής:
1.    Υποχρέωση να τοποθετήσουν το σύστημα αυτό έχουν όλα τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1-1-1999 και μετά, ημερομηνία με την οποία θεσπίστηκε η υποχρέωση από την ΕΕ να τοποθετείται το σύστημα αυτό από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Η υποχρέωση για τοποθέτηση του συστήματος ABS θα ελέγχεται από τα ΚΤΕΟ  από 1-4-2015, και κάθε φορά από την ημερομηνία αυτή που τα οχήματα θα περνούν από τεχνικό έλεγχο.

Δίδεται προθεσμία πέντε ετών για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν πριν από την παραπάνω προθεσμία να κυκλοφορήσουν χωρίς την υποχρέωση τοποθέτησης του συστήματος αυτού, μετά δε την παραπάνω ημερομηνία τα οχήματα αυτά αποσύρονται από την κυκλοφορία.

 

Γιατί επιλέχθηκε το 1999

«Η απόφαση αυτή εκδόθηκε αφού λήφθηκαν υπόψη οι συνθήκες της αγοράς των αυτοκινήτων και η μελέτη του ΕΜΠ. Επιλέχθηκε ως ημερομηνία υποχρέωσης τοποθέτησης ABS η 1-1-1999 δεδομένου ότι από την ημερομηνία αυτή θεσπίστηκε η αντίστοιχη υποχρέωση τοποθέτησης του συστήματος αυτού από την ΕΕ αφενός και αφετέρου απαλλάσσονται τα κυκλοφορούντα προ της παραπάνω ημερομηνίας αυτοκίνητα από την υποχρέωση αυτή αφού σε κανένα κράτος της ΕΕ δεν προβλέπεται διαδικασία που να εξασφαλίζει την ασφαλή τοποθέτηση και λειτουργία του συστήματος αντιεμπλοκής με την εκ των υστέρων τοποθέτηση αυτού.

Αντίθετα με την καταληκτική ημερομηνία απόσυρσης των αυτοκινήτων στην πενταετία, δίδεται επαρκής χρόνος οι μεταφορείς να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητά τους με άλλα νεώτερης τεχνολογίας» δήλωσε ο Υφυπουργός.

Γιώργος Κ. Ανδρής

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.