Quantcast
Πλήθος φόρων εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων - enikonomia.gr
share

Πλήθος φόρων εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων

δημοσιεύτηκε:

Απειλή για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αποτελεί το τελευταίο πακέτο φορολογικών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση, καθώς προβλέπει την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από τις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρο Βασιλικό, η επιβάρυνση από το συγκεκριμένο τέλος για μία ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων ισοδυναμεί με μία αύξηση της τάξης περίπου 60% στον ΦΠΑ της διαμονής.

Σημειώνεται ότι το 2015 αυξήθηκε κατά 100% ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής –από το 6,5% στο 13%–, ενώ ο ΦΠΑ στην εστίαση ανέβηκε από το 13% στο 23%. Με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης η επιπλέον επιβάρυνση για μία μέση ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων μπορεί να συγκριθεί με αύξηση του ΦΠΑ διαμονής σε συντελεστή που θα αγγίζει το 21%.

Ο κ. Βασιλικός τονίζει, στην Καθημερινή, ότι τα συνεχώς αυξανόμενα φορολογικά βάρη θα οδηγήσουν τα ελληνικά ξενοδοχεία σε επιχειρηματικό αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, σε ανταγωνίστριες χώρες ο ΦΠΑ διαμονής βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία ισχύει στο 6%, στη Μάλτα στο 7%, στην Κύπρο και στην Τουρκία στο 8%, στη Βουλγαρία στο 9%, ενώ στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία στο 10%.

Οι επιπτώσεις

Ο πρόεδρος της Ενωσης τονίζει ότι οι επιβαρύνσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν θα είναι μόνο αυτές, καθώς τα περισσότερα από τα μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα θα επηρεάσουν με τη σταδιακή εφαρμογή τους, μέσα στην επόμενη διετία, και τον κλάδο των ξενοδοχείων. Για παράδειγμα, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα επηρεάσει τον τομέα εστίασής τους.Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας στην περιφέρεια, που έχουν κλείσει από πέρυσι τα συμβόλαια με τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς και θα πρέπει να απορροφήσουν τη νέα αύξηση.

Επίσης, το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων θα αυξηθεί και σε σχέση με τις προμήθειες που απαιτούνται για τη λειτουργία των επισιτιστικών τμημάτων. Ειδικότερα, οι αυξήσεις των φόρων στον καφέ και στην μπίρα θα «χτυπήσουν» επιπλέον την ανταγωνιστικότητα στις τιμές των ξενοδοχείων, καθώς είναι δύο προϊόντα με μεγάλες καταναλώσεις.

Πρόσθετο θα είναι το κόστος για τους ξενοδόχους που έχουν προγραμματίσει ανακαινίσεις στις μονάδες τους. Παράλληλα, νέα βάρη θα προστεθούν από την αύξηση του φόρου στα εταιρικά αυτοκίνητα, στη συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία, στο Ιντερνετ, στο υγραέριο και στα καύσιμα. Ο κ. Βασιλικός υπογραμμίζει ότι η λίστα των επιβαρύνσεων κλείνει με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τη συμπληρωματική φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων του τομέα διαμονής, δηλαδή των «εργαλείων δουλειάς», μέσω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%. Και βέβαια για τις τουριστικές επιχειρήσεις στα 11 νησιά (Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο) όπου καταργείται η έκπτωση του 30% στον ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου, η αύξηση των επιβαρύνσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα χτυπούν για μία ακόμη φορά τη νόμιμη ξενοδοχειακή αγορά, ενώ η αγορά των μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων, που αποτελεί τεράστια εστία φοροδιαφυγής, παραμένει αλώβητη. Πάρα ταύτα, συμπληρώνει, οι ξενοδόχοι της Αθήνας διατηρούν ανταγωνιστικές τις τιμές τους. Ως παράδειγμα, αναφέρει ότι για το α΄ 4μηνο του έτους η μέση ξενοδοχειακή τιμή στην Αθήνα διαμορφώθηκε στα 77,5 ευρώ έναντι 75 ευρώ πέρυσι, όταν η μέση τιμή στην Κωνσταντινούπολη –στην οποία οι κρατήσεις κινούνται πτωτικά– διαμορφώθηκε στα 98 ευρώ από 113 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.