Quantcast
Τουρισμός: 31η η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας - enikonomia.gr
share

Τουρισμός: 31η η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας

δημοσιεύτηκε:

Στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας στον Τουρισμό βρίσκεται η Ελλάδα, ανάμεσα σε 141 χώρες, συγκεντρώνοντας γενικό σκορ ανταγωνιστικότητας 4.36 στην κλίμακα από 1 έως 7.

Πρώτες στην κατάταξη του δείκτη ανταγωνιστικότητας στον Τουρισμό είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο.

Ο δείκτης συντάσσεται κάθε 2 έτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και η τρέχουσα έκθεση με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του αφορά δεδομένα από το 2015. Θεματική της εφετινής έκθεσης ήταν η “Ανάπτυξη Εν Μέσω Σοκ”.

Στόχος της εκθεσης, η οποία καλύπτει 141 οικονομίες από όλο τον κόσμο, είναι να παρέχει ένα στρατηγικό εργαλείο στην καταγραφή του συστήματος παραγόντων και πολιτικών που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος, με τη σειρά του, συμβάλλει στη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα μιας χώρας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, στις κατηγορίες από τις οποίες σχηματίζεται ο δείκτης Ανταγωνιστικότητάς της στον Τουρισμό, η χώρα μας κατέχει την 48η θέση στο «Ευνοϊκό περιβάλλον ανταγωνισμού», ενώ στα επιμέρους στοιχεία του περιβάλλοντος η υψηλότερη θέση της στην κατάταξη αφορά την παράμετρο Υγείας και Υγιεινής (9η θέση στις 141 χώρες, με βαθμολογία 6,5).

Παραμένοντας στο «Ευνοϊκό περιβάλλον ανταγωνισμού», όλες οι υπόλοιπες παράμετροι βρίσκουν την Ελλάδα κάτω από θέση 45 (Ανθρώπινοι Πόροι και Εμπόριο στη θέση 45 με 4,7 βαθμούς, Ετοιμότητα στον χώρο Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη θέση 49 με 4,7 βαθμούς, Ασφάλεια στη θέση 57 με 5,49 βαθμούς και Επιχειρηματικό Περιβάλλον στη θέση 104 με 4,04 βαθμούς).

Στην κατηγορία «Πολιτική Ταξιδίων και Τουρισμού και Ευνοϊκές Συνθήκες», η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 33. Από τις παραμέτρους της κατηγορίας, η χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά στις Ιδωτικοποιήσεις (θέση 24) και στο Άνοιγμα σε διεθνές επίπεδο (θέση 25), ενώ ακολουθούν η Βιωσιμότητα του Περιβάλλοντος (61η θέση) και αισθητά χαμηλότερα η Ανταγωνιστικότητα Τιμών (113η θέση).

Η κατηγορία Υποδομές βρίσκει την Ελλάδα στην 24η θέση, με τις παραμέτρους Υποδομών στις Αερομεταφορές να βρίσκονται στην 27η θέση, τις Επίγειες και Λιμενικές Υποδομές στην 51η θέση και τις Υποδομές Τουριστικών Υπηρεσιών στη 12η θέση.

Η τελευταία κατηγορία που συνθέτει το γενικό δείκτη Ανταγωνιστικότητας στον Τουρισμό, κατατάσσει την Ελλάδα στην 35η θέση και είναι οι Φυσικοί και Πολιτιστικοί Πόροι (35η θέση). Οι παράμετροι είναι οι Φυσικοί Πόροι (46η θέση) και οι Πολιτιστικές Πηγές και τα Επαγγελματικά Ταξίδια (32η θέση).

Οι 20 ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το WEF

Φινλανδία – Αξιολόγηση: 6.7

Κατάρ – 6.61

ΗΑΕ – 6.6

Ισλανδία – 6.5

Αυστρία – 6.47

Λουξεμβούργο – 6.46

Νέα Ζηλανδία – 6.41

Σιγκαπούρη – 6.4

Ομάν – 6.38

Πορτογαλία – 6.33

Ελβετία – 6.32

Χονγκ Κονγκ – 6.31

Αυστραλία – 6.24

Σλοβενία – 6.2

Ιρλανδία – 6.18

Βέλγιο – 6.18

Ολλανδία – 6.16

Νορβηγία – 6.1

Σουηδία – 6.1

Γερμανία – 6.0

Στο ζήτημα της ασφάλειας λαμβάνονται υπόψη οι απειλές του κοινού εγκλήματος, της βίας και της τρομοκρατίας, καθώς και ο βαθμός ανταπόκρισης των αστυνομικών υπηρεσιών κατά την παροχή προστασίας από το έγκλημα.

Πηγή: Tornosnews.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.