Quantcast
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία φέρνουν τουρίστες στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία φέρνουν τουρίστες στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ελλάδα και Ισπανία θα είναι οι κερδισμένες της μεγάλης φυγής των Ευρωπαίων τουριστών από την Τουρκία, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών γραφείων.

Οι εκτιμήσεις αφορούν το Βέλγιο και την Ολλανδία, ωστόσο, πρόκειται για δύο χώρες που δίνουν την τάση στην Ευρώπη, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστού του πληθυσμού τους κατευθύνεται παραδοσιακά στις χώρες της Μεσογείου.

Το χθεσινό δημοσίευμα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας «De Tijd» με τίτλο «Η επικίνδυνη πλέον για τους τουρίστες Τουρκία χάνει 1 στους 3 Βέλγους τουρίστες», κάνει λόγο για μείωση της τάξεως του 34% μέσα σε ένα χρόνο (από 601.408 το 2015 σε 399.528 το 2016). Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς οργανισμούς που επικαλείται η εφημερίδα (TUI, Thomas Cook), εξαιτίας των προβλημάτων σε Αίγυπτο, Τυνησία και Τουρκία, οι Βέλγοι τουρίστες στρέφονται προς την Ελλάδα και την Ισπανία.

Η Ισπανία

Η επίσης βελγική εφημερίδα, «De Morgen», επικαλείται τα διαθέσιμα στοιχεία των οργανισμών TUI Neckermann en Thomas Cook, από τα οποία προκύπτει ότι η Ισπανία αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Βέλγους για το 2017, ακολουθούμενη από την Ελλάδα. Για τεράστιο πλήγμα που δέχεται εξαιτίας των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων ο τουρισμός της Τουρκίας, κάνει λόγο η ολλανδική εφημερίδα «Financieele Dagblad».

Στο σχετικό δημοσίευμα που φιλοξενεί η εφημερίδα με τίτλο «Η τρομοκρατία διώχνει τους τουρίστες από την Τουρκία», επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσιάζει μείωση κατά 30% συγκριτικά με το 2015. Ιδιο είναι περίπου και το ποσοστό των Ολλανδών τουριστών που εγκατέλειψαν την Τουρκία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, προσθέτει η εφημερίδα. Πρόκειται κυρίως για επισκέπτες των πόλεων.

Αναφορικά με το 2017, τα ταξιδιωτικά γραφεία υπογραμμίζουν ότι θα υπάρξει μια διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των Ολλανδών τουριστών, όπου προβλέπεται μεγάλη μείωση των επισκέψεων στις τουρκικές πόλεις και μικρότερη στα παραθαλάσσια θέρετρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο τουρισμός στην Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ολοκληρωτικά, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι τουριστικοί προορισμοί που να προσφέρουν τόσο ελκυστικά τουριστικά πακέτα. Η εφημερίδα θεωρεί εξάλλου δύσκολο να βρεθεί κάποιο άλλο σημείο στην Ευρώπη που να πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές και να παρέχει ηλιόλουστες διακοπές, από τη στιγμή που η Ελλάδα και η Ισπανία είναι ήδη «υπερπλήρεις».

Λίρα σε ελεύθερη πτώση

Αναφέρεται επίσης ότι στόχος, μεταξύ άλλων, των επιθέσεων του ISIS είναι η αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, κάτι που δείχνει να επιτυγχάνεται, καθώς ο τουρισμός στην Τουρκία έχει ήδη σημειώσει αισθητή πτώση της τάξεως του 30% για το 2016, ενώ και η τουρκική λίρα έχασε το 17% της αξίας της, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει τελικά με επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 1,8%.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.