Quantcast
Εντυπωσιασμένοι δηλώνουν Ισραηλινοί μαθητές που επισκέπτονται την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Εντυπωσιασμένοι δηλώνουν Ισραηλινοί μαθητές που επισκέπτονται την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Εντυπωσιασμένοι από την Ελλάδα και τη φιλοξενία του ελληνικού λαού δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 15χρονη Μπάτια Μπερνστάιν και ο 17χρονος Νίμροντ Νόρνμπεργκ από το Ισραήλ.

Διατυπώνουν την άποψη ότι οι πρόσφυγες πρέπει να γίνονται δεκτοί με αγάπη και υποστηρίζουν με πάθος ότι ο διάλογος είναι ο μοναδικός δρόμος για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Η Μπάτια και ο Νίμροντ, είναι δύο από τους είκοσι αριστούχους Ισραηλινούς μαθητές, της Β’ και Γ’ Λυκείου, στο σχολείο Blich, στο Ραμάτ Γκάν, που βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Israeli Centre for Young Leaders».

Κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα- που διοργανώνει η Ισραηλινή πρεσβεία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων στα πεδία της εκπαίδευσης και της νεολαίας- συναντούν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, επισκέπτονται τη Βουλή, σχολεία, μιλούν με μέλη ΜΚΟ.

Τα παιδιά, κατά τη δεύτερη επίσκεψη Ισραηλινών μαθητών του συγκεκριμένου προγράμματος στην Αθήνα, συνοδεύει ο Επίτιμος Πρέσβης Γιτζάκ Ελντάν, διευθυντής του ισραηλινού προγράμματος: «Σκοπός της επίσκεψης είναι να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ των νέων Ελλάδας και Ισραήλ. Επιθυμούμε να ξεκινήσουν προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των νέων των δύο χωρών και αυτή είναι η σχετική πρόταση των μαθητών προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ελντάν. «Προτείνουμε να γίνονται ανταλλαγές μαθητών μεταξύ των δύο χωρών, να υπάρχει συνεργασία σε αρκετούς τομείς, να αρχίσει κάτι νέο», τονίζει η Μπάτια, ενώ ο Νίμπροντ συμπληρώνει: «Θέλουμε να συζητήσουμε με τους νέους στην Ελλάδα, να μιλήσουμε για το Ισραήλ, να μιλήσουμε ανοιχτά και για θέματα όπως η ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση».

Όπως σημειώνει ο κ. Ελντάν «το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι δύο δημοκρατίες στην περιοχή και η σχέση τους προωθεί τη σταθερότητα σε μια ζώνη αστάθειας».

Εξηγεί, επίσης, ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος Ισραηλινοί μαθητές έχουν επισκεφθεί 25 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είναι περίπου 3.500 παιδιά που σε εκατό ομάδες επισκέπτονται διάφορες χώρες ως οι «μελλοντικοί ηγέτες».

Οι δύο μαθητές γνωρίζουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για την οικονομική κρίση, έχουν μάθει στο σχολείο ότι «η Ελλάδα είναι ίσως ένας από τους πιο ισχυρούς εταίρους του Ισραήλ στην Ευρώπη», την ίδια ώρα όμως, έχουν ακούσει για τα περιστατικά ξενοφοβίας και αντισημιτισμού που έχουν καταγραφεί, για την ύπαρξη του «νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Εντάσσουν τα φαινόμενα αυτά στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και εκφράζουν προβληματισμό για το μέλλον. «Η Ευρώπη είτε θα κινηθεί προς μία κατεύθυνση όπου θα είναι πιο φιλόξενη και οι εξελίξεις θα είναι πολύ ελπιδοφόρες ή θα γίνει πολύ κλειστή και ξενοφοβική. Συμβαίνουν κάποιες κινήσεις στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που το ευρωπαϊκό κοινό βλέπει κάποιες ομάδες και μειονότητες. Έτσι, οι Ευρωπαίοι μπορεί ή να κινηθούν προς την κατεύθυνση να τους καλωσορίζουν και να τους αγαπούν, να τους δέχονται σαν να είναι δικοί τους άνθρωποι, ή να γίνουν πολύ απόμακροι και ψυχροί», λέει ο Νίμροντ.

Η ιστορία του Ισραήλ έχει διαμορφώσει τη στάση τους απέναντι στην προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει και πλήττει την ευρύτερη περιοχή: «Κατάγομαι από οικογένεια προσφύγων που δραπέτευσαν από την Πολωνία για να εγκατασταθούν στο Ισραήλ, όπου δεν είχαν και την καλύτερη υποδοχή από τους Βρετανούς. Οι πρόσφυγες πρέπει να γίνονται δεκτοί και να γίνονται δεκτοί με αγάπη, να μην τους συμπεριφέρονται με τον τρόπο που μας συμπεριφέρθηκαν. Πρέπει ως άνθρωποι, και ως Εβραίοι, να διασφαλίσουμε ότι θα νιώθουν σαν να είναι στην πατρίδα τους, πρέπει να ξέρουν ότι έχουν ένα σπίτι, ό,τι και να συμβεί σε οποιονδήποτε, όπου κι αν βρίσκεται, είτε είναι στην Ευρώπη, είτε στην Αφρική, είτε στην Αμερική», υπογραμμίζει ο Νίμροντ.

Την ανάγκη να νιώθουν οι πρόσφυγες ότι έχουν ένα δικό τους μέρος υπογραμμίζει και η Μπάτια, η οικογένεια τής οποίας έφυγε πριν από δέκα χρόνια από το Λονδίνο για να εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Διηγούνται ότι το Ισραήλ είναι μια ανοιχτή χώρα, με ΜΚΟ, ανθρωπιστικές οργανώσεις, που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη, είτε είναι πρόσφυγες από τη Συρία, είτε κάτοικοι μιας χώρας που έχει υποστεί φυσικές καταστροφές, όπως το Νεπάλ.

Για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη ο Νίμροντ εκφράζει το θυμό του για όλο αυτό το μίσος που δεν μπορεί να βλέπει άλλο, όπως λέει. «Στο κάτω -κάτω είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα, μουσουλμάνοι, εβραίοι, χριστιανοί, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να μιλάμε ειρηνικά, όχι με τα όπλα. Όλοι θέλουμε ένα μέρος για να το ονομάζουμε πατρίδα. Δεν μπορούμε όμως, να αφήνουμε αυτό το μέρος να υπαγορεύει τις σχέσεις μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να συνομιλούμε, ειρηνικά, όχι με όπλα. Πρέπει εμείς, ως νέοι, που είμαστε οι μελλοντικές ηγεσίες, να πούμε “αρκετά”! Θέλουμε να μιλήσουμε, θέλουμε να κάνουμε κάτι νέο, θέλουμε να αλλάξουμε».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι» παρατηρεί και η Μπάτια, «πρέπει να βρούμε λύση, καλή για όλους, εβραίους, χριστιανούς, παλαιστίνιους. Με διάλογο και όχι με όπλα. Πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα».

«Ο διάλογος είναι ο μοναδικός δρόμος για να βρεθεί λύση» παρεμβαίνει ο Νίμροντ και συμπληρώνει: «Ο διάλογος είναι δύσκολος τώρα γιατί και οι δύο πλευρές κοιτάζουν μόνο τα δικά τους προβλήματα, δεν μπορούν να καταλάβουν την απέναντι πλευρά. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν είμαστε διαφορετικοί, μοιάζουμε πολύ. Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία να καταλάβουμε την απέναντι πλευρά».

Για τους δύο νέους από το Ισραήλ, οι Έλληνες είναι πολύ καλοί, ευγενικοί, ανοιχτοί, φιλόξενοι. «Αναρτήσαμε στο facebook πληροφορίες για την επίσκεψή μας στην Ελλάδα και λάβαμε πολλά μηνύματα, θερμά, με τα οποία μάς καλωσορίζουν και λένε ότι μας αγαπούν» λέει ο Νίμροντ και η Μπάτια δηλώνει εντυπωσιασμένη από την Αθήνα: «ήταν παντού ωραία. Πήγαμε στην Ακρόπολη, σε ταβέρνα στην περιοχή του Ψυρρή, ακούσαμε ελληνική μουσική, χορέψαμε, ήταν πολύ ωραία».

Στην πρωτοβουλία «Δρόμοι της Ελιάς», που ξεκίνησε από την Ελλάδα και αφορά την περιοχή της Μεσογείου, αναφέρθηκε ο Επίτιμος Πρέσβης Γιτζάκ Ελντάν, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση και προώθηση της ιδέας αυτής στο Ισραήλ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.