Quantcast
Το Σούλι στον χάρτη του ιστορικού τουρισμού - enikonomia.gr
share

Το Σούλι στον χάρτη του ιστορικού τουρισμού

δημοσιεύτηκε:

O τόπος που τους περασμένους αιώνες, μάγεψε ευρωπαίους περιηγητές, που ενέπνευσε καλλιτέχνες και δημιουργούς, όπως τον διάσημο Άγγλο ζωγράφο Έντουαρντ Λίαρ, το ηρωικό Σούλι, που σήμερα τα χωριά του έχουν εγκαταλειφθεί, προσπαθεί να «σταθεί στα πόδια του» και να γίνει σημείο αναφοράς, στο χάρτη του ιστορικού τουρισμού.

Η πραγματικότητα της εγκατάλειψης, δεν είναι απλά μια διαπίστωση με την πρώτη ματιά, αλλά και αγωνία των λιγοστών κατοίκων που είναι κτηνοτρόφοι, συνειδητά έχουν επιλέξει να μείνουν στα πατρικά τους σπίτια. Η συζήτηση με τον παπα Ηλία Μάκο, που ασχοληθείτε με την ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας του Σουλίου, στέκεται και αφορμή, για την αποτύπωση μιας πιεστικής ανάγκης, να αλλάξει η αμείλικτη καθημερινότητα. Ο ιερέας, μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον προβληματισμό του και λέει: «Όλοι συμφωνούν πως ο τόπος πρέπει να κρατηθεί ζωντανός. Απογοητευτική εικόνα. Ιστορικά μνημεία αναξιοποίητα. Ούτε σχολικές εκδρομές δεν οργανώνονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει ουσιαστική προώθηση ούτε στρατηγικός σχεδιασμός, από τους τοπικούς φορείς».

Ο Δημήτρης Λόλος υπεύθυνος για την προβολή στο Δήμο Σουλίου, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το να προσπαθείς να οργανώσεις, να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις δράσεις και υποδομές πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι και το πλέον εύκολο, ειδικά σε μία περιοχή όπου η τουριστική ανάπτυξη μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν κάτι άγνωστο.

Ωστόσο ο κ. Λόλος, λέει, ότι άρχισαν να γίνονται τα πρώτα σημαντικά βήματα με αποτελέσματα που αρχίζουν να φαίνονται. Όπως αναφέρει, υπάρχουν έτοιμες μελέτες προς ένταξη, που αφορούν τα «ιστορικά, μονοπάτια» και τα «πηγάδια», την ανάδειξη της οικίας Μπούση που ανήκε σε φάρα Σουλιωτών, ενώ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, γίνεται μια προσπάθεια για την ανάδειξη των Μύλων του Σουλίου που έχει την κυριότητα τους. Παράλληλα, επισημαίνει πως γίνεται προσπάθεια για την διόρθωση του χωροταξικού του Σουλίου, καθώς ήταν σχεδιασμένο πάνω σε μια περιοχή που το υπουργείο την θεωρούσε σχεδόν ακατοίκητη.

Ο Δήμος Σουλίου έχει προχωρήσει και σε κάποιες πιο άμεσες ενέργειες τις οποίες αναφέρει ο κ. Λόλος. Ειδικότερα, επισημαίνει: «Εμείς όμως δεν περιμένουμε μόνο τις εντάξεις προγραμμάτων για να αναδείξουμε το Σούλι, αντιθέτως έχουμε προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση όπως: -Στην επίπλωση και δημοπράτηση του ξενώνα του Σουλίου, που παρά τις δυσκολίες, υπάρχει ανάδοχος και θα υπάρχει επιτέλους χώρος διαμονής και εστίασης που τόσο έλειπε από αυτήν την περιοχή. -Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία έγινε καθαρισμός και σήμανση του Κάστρου της Κιάφας, ώστε να γίνει επισκέψιμο. -Αναβαθμίσαμε τις εορτές Σουλίου με τη διοργάνωση του ορεινού αγώνα θυσίας Σουλιωτών, που λαμβάνει χώρα την ημέρα της εορτής μέσα από μια καταπληκτική διαδρομή, Αχέροντας – Σκάλα Τζαβέλαινας – Βουλευτήριο Σουλίου, ένας αγώνας που όλες οι παροχές για τους αθλητές, προσφέρονται δωρεάν με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να έχουμε και νέο ρεκόρ συμμετοχών. -Στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής του Δήμου, δημιουργήσαμε ψηφιακό και τηλεοπτικό υλικό, στο οποίο ο ιστορικός και φυσιολατρικός χώρος του Σουλίου αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.