Quantcast
Πήλιο: Καινοτόμες ιδέες για τον ελληνικό τουρισμό - enikonomia.gr
share

Πήλιο: Καινοτόμες ιδέες για τον ελληνικό τουρισμό

δημοσιεύτηκε:

Παρά τους φόβους για ύφεση στο πεδίο του ελληνικού τουρισμού εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο αλλά και της επιβολής υψηλότερων φόρων για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που οδηγούν συχνά σε αυξήσεις τιμών, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τα τελευταία χρόνια.

Οι επιχειρηματίες του ελληνικού τουριστικού κλάδου αναμένουν φέτος 28 εκατομμύρια επισκέπτες. Παρά τις περιοδικές ακυρώσεις κρατήσεων, ο ελληνικός τουρισμός αποδείχθηκε ανθεκτικός και παραμένει ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους οικονομικούς κλάδους για το μέλλον στη χώρα. Το ένα πέμπτο του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο, ενώ ένας στους πέντε εργαζόμενους βρίσκει απασχόληση σε αυτόν, με την τάση να είναι ανοδική.

Βασικά συστατικά για την επιτυχία του ελληνικού τουρισμού είναι καινοτόμες ιδέες, νέες στρατηγικές μάρκετινγκ και αρκετές προσωπικές επενδύσεις εκ μέρους πολλών επιχειρηματιών του κλάδου. Ένας από αυτούς είναι και ο Γρηγόρης Φανούλας. Ο νεαρός επιχειρηματίας βίωσε την κρίση του τουριστικού κλάδου στο Πήλιο, έναν προορισμό που θεωρείται κλασικός για τουρίστες που ταξιδεύουν ατομικά.

Όποιος επιλέγει τη συγκεκριμένη περιοχή θέλει να γνωρίσει την παλιά, παραδοσιακή Ελλάδα και είναι διατεθειμένος να βάλει και λίγο βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Έτσι, το 2012 ο Γρηγόρης Φανούλας είχε την ιδέα να δημιουργήσει μία τουριστική επωνυμία, ένα brand name, ειδικά για την περιοχή.

Έμφαση στις τοπικές δυνατότητες


Επένδυσε 35.000 ευρώ –χωρίς να συνυπολογίζεται ο χρόνος προσωπικής εργασίας- αναζητώντας για διάστημα 3,5 ετών μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονταν διασκορπισμένες σε όλο το Πήλιο. «Όλες μπορούσαν να προσφέρουν κάτι δικό τους, δεν ήξερα όμως πώς ακριβώς θα τραβούσαν την προσοχή», εξηγεί ο έλληνας επιχειρηματίας. Όπως λέει, γι’ αυτόν τον λόγο δημιούργησε ένα νέο brand name ειδικά για την περιοχή, το οποίο συνοψίζεται στα αρχικά LLL, δηλαδή Live Like Local (Ζήσε σαν ντόπιος). Η ιδέα είναι να προσφέρεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να κάνει αυτά ακριβώς που κάνουν και οι κάτοικοι της περιοχής. Για παράδειγμα, μπορεί να φτιάξει κεραμικά στον κεραμοποιό, να αρμέξει δίπλα στον κτηνοτρόφο ή να συμμετάσχει στη διαδικασία κατασκευής μουσικών οργάνων από κάποιον οργανοποιό της περιοχής.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνονται σε ελκυστικά τουριστικά πακέτα, τα οποία ο κάθε επισκέπτης, που ταξιδεύει ατομικά ή το πολύ σε γκρουπ 10 ατόμων, μπορεί να συνδιαμορφώσει. «Δεν θα πρέπει να προωθούμε μόνο πρότζεκτ που στοχεύουν πρωτίστως να γεμίσουν τα ταμεία. Η δική μας ιδέα κινείται στην κατεύθυνση περισσότερης ποιότητας», εξηγεί ο επιχειρηματίας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε κάτι που είναι κάθε άλλο παρά αυτονόητο για τα ελληνικά δεδομένα. Όπως επισημαίνει, «οι Έλληνες παλεύουν μόνοι τους εκ πεποιθήσεως. Το δυσκολότερο ήταν να τους φέρουμε σε ένα τραπέζι και να τους ξεκαθαρίσουμε ότι το Live Like Local τους συμπεριλαμβάνει όλους».

Ιδέες όπως του Γρηγόρη Φανούλα φαίνεται να έχουν καλές προοπτικές. Πριν από μερικά χρόνια ο ελληνικός τουριστικός κλάδος είχε ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρότζεκτ με πανελλαδική εμβέλεια. Για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας η εταιρεία Marketing Greece Group κλήθηκε να αναπτύξει ταιριαστά brand names για όλες τις περιοχές της χώρας. Πριν από μερικές εβδομάδες παρουσιάστηκε το προφίλ της Θεσσαλίας που συμπεριλαμβάνει και την περιοχή του Πηλίου. Μέσα από την τουριστική αυτή πλατφόρμα με μότο «Thessaly – handcrafted by time» προωθείται και το τουριστικό προϊόν του Γρηγόρη Φανούλα.

Ο νεαρός επιχειρηματίας διαπιστώνει ότι η επένδυσή του έγινε στη σωστή κατεύθυνση. «Η ιδέα μου ήταν μέσω του τουρισμού να σώσω τα παραδοσιακά επαγγέλματα του Πηλίου από τον αφανισμό και τους δώσω ένα μέλλον. Για μένα το σπουδαιότερο συμπέρασμα της κρίσης ήταν (σ.σ. ότι πρέπει) να αναγνωρίζουμε τις τοπικές μας δυνατότητες και να τις αναβαθμίζουμε».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.