Quantcast
Υπέρ της κλαδικής σύμβασης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων - enikonomia.gr
share

Υπέρ της κλαδικής σύμβασης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

δημοσιεύτηκε:

“Από τη γενική μας συνέλευση προέκυψε η απόλυτη ενότητα, προχωράμε μπροστά σε πολύ σημαντικά ζητήματα που έχει ο κλάδος”, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, δίνοντας το κλίμα που κυριάρχησε στην τετράωρη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέλευση συζητηθήκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά ξενοδοχεία. Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα τον κλάδο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, είπε ότι στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΞ  “δόθηκαν εξηγήσεις, έγινε αυτοκριτική και το θέμα που είχε δημιουργηθεί θεωρήθηκε λήξαν. Η στρατηγική του τουρισμού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων από το 2012 παραμένει σταθερή, υποστηρίζει τις κλαδικές συμβάσεις, τις ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλό τουριστικό προϊόν και ανάπτυξη της χώρας αν δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι που να πληρώνονται καλά και να μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να παρέχουν την υπηρεσία που θέλουμε. Σε αυτό νομίζω συμφωνήσαμε όλοι”.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, o Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Θετική η αποτίμηση της φετινής χρονιάς

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς, ο κ. Τάσιος, είπε ότι το 2018 ήταν μια καλή χρονιά και για τη Χαλκιδική και για την Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. “Η χρονιά κλείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως ήταν και το 2017”, ανέφερε και επεσήμανε, ωστόσο, ότι “μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Κρήτη, τη Ρόδο και γενικά στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Πολύ καλά πήγαν επίσης τα Επτάνησα και ιδιαίτερα η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά, όπως και η πόλη της Αθήνας που πρέπει να πούμε ότι συνεχίζει τα καλά νούμερα όπως και η πόλη της Θεσσαλονίκης”.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ζήτημα σχετικά με τα ακριβή έσοδα του κλάδου, αναφέροντας: “Βλέπουμε ότι οι διανυκτερεύσεις δεν είναι ανάλογες των αφίξεων. Η βραχυχρόνια μίσθωση έκανε για τα καλά την εμφάνισή της σε όλη τη χώρα, θα έλεγα, αν σκεφτείτε ότι από τα στοιχεία του Ιουνίου φαίνεται πως πάνω από 120.000 ακίνητα είναι στη βραχυχρόνια μίσθωση”.

“Φέτος θα φτάσουμε τα 32 εκατ. αφίξεις και τα 16,5 δισ. ευρώ σε έσοδα, που αποτελούν μια πάρα πολύ καλή αφετηρία να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να επιχειρήσουμε να τα ενισχύσουμε τα επόμενα χρόνια”, εκτίμησε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το περιβάλλον αλλάζει.”Η Τουρκία έχει ήδη ανακάμψει και μάλιστα (προσφέροντας πακέτα) πολύ πιο φθηνά, η βόρειος Αφρική το ίδιο, εμείς παραμένουμε ακριβοί, επειδή έχουμε την υψηλότερη φορολογία σε όλη τη Μεσόγειο, οπότε το κρίσιμο είναι να γίνουν στρατηγικά αυτά που πρέπει, το επόμενο διάστημα”, σημείωσε ο κ.Ρέτσος.

“Το πιο σημαντικό είναι οι επενδύσεις, ειδικά στις δημόσιες υποδομές, διότι πλέον με τον αριθμό των τουριστών που έχουμε στη χώρα μας, ειδικά σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς αλλά και σε μικρότερους, τεστάρονται τα όρια των αντοχών τους. Χρειάζονται επενδύσεις”, πρόσθεσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.