Quantcast
Καμπανάκι των ξενοδόχων για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τις πρόωρες εκλογές - enikonomia.gr
share

Καμπανάκι των ξενοδόχων για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τις πρόωρες εκλογές

δημοσιεύτηκε:

Η ανάσχεση των κρατήσεων από το εξωτερικό, ακυρώσεις κυρίως Ελλήνων που είχαν προγραμματίσει διακοπές το πρώτο 15μερο του Ιουλίου και αμφιβολίες για τη διενέργεια κρατήσεων την τελευταία στιγμή αποτελούν τα κυρίαρχα του κάδρου του ελληνικού τουρισμού την περίοδο των εκλογών.

Είναι κοινός τόπος ότι η διαδικασία των εκλογών ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα για αρκετούς ξένους αποτελεί ένα γριφώδες γεγονός, πόσω μάλλον όταν αυτές συμβαίνουν στις 7 Ιουλίου, ημερομηνία που αποτελεί την αφετηρία για το full της τουριστικής σεζόν. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του τουρισμού, οι πρόωρες εκλογές και η παράταση της προεκλογικής περιόδου έχουν ήδη φέρει αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο με ακυρώσεις και συγκράτηση στον ρυθμό των κρατήσεων.

Όπως διαπιστώνεται, το πρόβλημα των ακυρώσεων έχει να κάνει σε μεγαλύτερο ποσοστό κυρίως με τους Έλληνες τουρίστες. Ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο εδράζεται στην υστέρηση που παρατηρείται στη ροή κρατήσεων από το εξωτερικό λόγω εκλογών, όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου.

«Αιμοδότης»

Η συμβολή του ελληνικού τουρισμού ήταν σημαντική στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Στην περαιτέρω αύξηση των φετινών εισπράξεων από ξένους τουρίστες σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης είχε εναποθέσει τις ελπίδες του και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ρεφάρουν τις απώλειες στα δημόσια ταμεία από τα χαμηλά έσοδα λόγω των μειώσεων ΦΠΑ.

Τώρα οι ξενοδόχοι ξαναζούν το προεκλογικό καυτό καλοκαίρι του 2015 με αρνητικές και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας που σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον τουριστικό τομέα.

Οι Έλληνες δεν τολμούν να κάνουν κρατήσεις, με την αβεβαιότητα των εκλογών, επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας. «Ξαναζούμε την αβεβαιότητα με τις εκλογές το καλοκαίρι του 2015. Έχουμε προβλήματα με τις ακυρώσεις των κρατήσεων από Έλληνες και από μεμονωμένους ξένους. Επιβράδυνση παρουσιάζει και ο ρυθμός των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Κάτι οι εκλογές, κάτι ότι είμαστε ακριβός προορισμός και δυστυχώς η χρονιά δεν θα δώσει καλά αποτελέσματα για τον κλάδο. Την επομένη των εκλογών ο τουρισμός πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, αφού είναι ο μόνος κλάδος που στήριξε τη χώρα μέσα στην κρίση. Θέλουμε κίνητρα για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και όχι υπερφορολόγηση».

* Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού τους καλοκαιρινούς μήνες. Περίμεναν να δουλέψουν από Ιούνιο καθώς και τον Ιούλιο –με πιο ενισχυμένη την κίνηση– για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους.

Τώρα «παγωνιά», όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. «Έχουν παγώσει οι κρατήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έρχεται από την ελληνική αγορά, από την οποία περιμέναμε να δουλέψουμε ιδιαίτερα τον Ιούλιο. Υπάρχει συγκράτηση στις κρατήσεις από το εξωτερικό, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό όπως οι Έλληνες», προσθέτει ο κ. Ζαφείρης.

* «Η κατάσταση θυμίζει τις εκλογές το καλοκαίρι του 2015. Στην Κω οι ξενοδόχοι ανησυχούν για τον ρυθμό των κρατήσεων. Γενικά οι εκλογές μόνο αρνητικά και αναταράξεις φέρουν όταν πραγματοποιούνται μεσούσης της τουριστικής περιόδου», τονίζει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

• «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακυρώσεις αλλά ανησυχούμε για τον ρυθμό των κρατήσεων τον οποίο και παρακολουθούμε καθημερινά. Η συγκράτηση στις κρατήσεις από την ελληνική αγορά προβληματίζει και δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Κ. Γρηγόρης Τάσιος και συμπληρώνει «οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Έλληνες για τον Ιούλιο απωλέσθησαν. Χάθηκαν λόγω εκλογών όχι μόνο από αβεβαιότητα, αλλά και από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υποψήφιοι. Δαπάνησαν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους στις εκλογές που ήταν μέρος του προϋπολογισμού των διακοπών».


Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.