Quantcast
Πώς θα βγει από την εντατική ο τουρισμός - Ολόκληρο το σχέδιο επανεκκίνησης - enikonomia.gr
share

Πώς θα βγει από την εντατική ο τουρισμός – Ολόκληρο το σχέδιο επανεκκίνησης

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Δ. Οικονομάκη

Το σχέδιο δράσης που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, μόλις κοπάσει η υγειονομική κρίση και το επιτρέψουν οι συνθήκες, θωρακίζοντας παράλληλα το brand της Ελλάδας ως ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού, επεξεργάζεται το υπουργείο Τουρισμού σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην κατεύθυνση αυτή, έχει συσταθεί από το αρμόδιο υπουργείο μια ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η οποία εξετάζει όλες τις παραμέτρους που θα καθορίσουν εν πολλοίς την επανεκκίνηση του τουρισμού, με την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα να φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα, καθιστώντας τη χώρα μας πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες που αναζητούν έναν ασφαλή προορισμό.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, εντός του επόµενου δεκαηµέρου θα έχει καταρτιστεί ένα πρώτο πλάνο µε τους βασικούς κανονισµούς που θα πρέπει να εφαρµοστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, η οποία τοποθετείται χρονικά στα τέλη Ιουνίου µε αρχές Ιουλίου.

Αποφάσεις από τις Βρυξέλλες
Ηµεροµηνία-ορόσηµο για τη λήψη αποφάσεων που θα κρίνουν την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η 27η Απριλίου, ηµέρα κατά την οποία έχει προγραµµατιστεί η Σύνοδος των υπουργών Τουρισµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς προτάσσεται η υιοθέτηση ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού σχεδιασµού, µε βάση τον οποίο θα γίνει η επαναφορά της ελεύθερης µετακίνησης των πολιτών εντός της Ενωσης και θα λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις µε κριτήριο την υγειονοµική ασφάλεια. Το µεγάλο στοίχηµα έγκειται στην υιοθέτηση µιας δέσµης µέτρων βάσει των οποίων θα επιτρέπονται τα ταξίδια σε όσους πολίτες έχουν ελεγχθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις για να µεταβούν σε κάποια άλλη χώρα και θα µπορέσουν να επαναλειτουργήσουν µε ασφάλεια όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις. «Στις εισόδους της χώρας, στα αεροδρόµια, στα λιµάνια, στις µαρίνες, αλλά και στα χερσαία σύνορα πρέπει να διαµορφωθεί ένα πρωτόκολλο κανόνων που θα συνδέονται µε την ασφαλή είσοδο. Το πρωτόκολλο αυτό θα ήταν ιδεατό να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειµένου να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα µπορούσε να είναι πιστοποιητικό από συγκεκριµένους πιστοποιηµένους και επίσηµους φορείς υγείας κάθε χώρας από την οποία προέρχεται ο επισκέπτης», τονίζει στη Realnews ο υφυπουργός Τουρισµού, Μάνος Κόνσολας. Τη σηµασία του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναγνώρισε και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος επεσήµανε ότι ο τουρισµός ήταν ο πρώτος τοµέας της οικονοµίας που έπληξε ο κορωνοϊός και είναι πιθανό να αποτελέσει και τον τελευταίο που θα ανακάµψει από την κρίση. «Ο τουρισµός είναι προτεραιότητά µας και προσπαθούµε να κάνουµε ό,τι µπορούµε µε τους υπάρχοντες πόρους», τόνισε. Ο ίδιος, µάλιστα, µε αφορµή τα ερωτήµατα ευρωβουλευτών που αφορούσαν τις µετακινήσεις, αλλά και τις απαγορεύσεις ή τους περιορισµούς σχετικά µε τη χρήση των παραλιών λόγω των µέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόνισε ότι θα χρειαστούν επαρκείς διαβεβαιώσεις σχετικά µε την ασφάλεια των πολιτών πριν αρθούν οι περιορισµοί στα ταξίδια και στις µετακινήσεις και προσέθεσε ότι οι ζυµώσεις για τη διευκόλυνση των µεταφορών συνεχίζονται µε στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν από το καλοκαίρι.

Εθνικό σχέδιο
Την ίδια στιγµή, ωστόσο, το υπουργείο Τουρισµού επεξεργάζεται τη δηµιουργία ενός πρωτοκόλλου ασφαλείας σε εθνικό επίπεδο, µε στόχο τη θωράκιση της εικόνας της Ελλάδας, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι συζητήσεις σε επίπεδο Βρυξελλών. Στην κατεύθυνση αυτή, µάλιστα, προκρίνεται η σύναψη διµερών συµφωνιών ανάµεσα στην Ελλάδα και στις χώρες που θα αποτελέσουν τις πηγές εισερχόµενου τουρισµού, έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα µέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων της οµάδας εργασίας του υπουργείου Τουρισµού βρίσκεται ακόµη η δηµιουργία ενός πρωτοκόλλου ασφαλούς διαβίωσης, καθώς και τήρησης κανόνων υγιεινής και προστασίας της δηµόσιας υγείας στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόµενα δωµάτια, σε επιχειρήσεις εστίασης, σε παραλίες, σε µουσεία, καθώς και σε άλλα σηµεία τουριστικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα λειτουργήσει ως δίχτυ υγειονοµικής προστασίας για την εικόνα της χώρας. «Για να έχουµε τη δυνατότητα να κινηθεί ο τουρισµός το καλοκαίρι, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας, για να νιώσουν ασφαλείς και οι τουρίστες που θα µπουν στη διαδικασία του ταξιδιού, αλλά και όσοι τους υποδεχόµαστε εδώ, διότι πρώτο µέληµα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των συνθηκών υγείας όλου του πληθυσµού», υπογράµµισε ο υπουργός Τουρισµού, Χάρης Θεοχάρης, επισηµαίνοντας ότι πρέπει να οριστούν οι υγειονοµικές προϋποθέ σεις για να µπορεί να ταξιδέψει κάποιος. «Θα πρέπει να δούµε τι πρέπει να γίνει πριν από το ταξίδι, κάποια τεστ ενδεχοµένως, ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για το ίδιο το ταξίδι, αν για παράδειγµα θα πρέπει οι ταξιδιώτες να φορούν µάσκες ή αν θα πρέπει να µείνουν κενές κάποιες θέσεις, καθώς και ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουµε εµείς ώστε να διατηρήσουµε και τον πληθυσµό και αυτούς που µας επισκέπτονται υγιείς», συµπλήρωσε

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.