Quantcast
Τσακίρης: «Οι βάσεις για την ανάδειξη του ιατρικού τουρισμού έχουν μπει» - enikonomia.gr
share

Τσακίρης: «Οι βάσεις για την ανάδειξη του ιατρικού τουρισμού έχουν μπει»

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Δ. Οικονομάκη

Για την ανάδειξη του ιατρικού τουρισμού ως ενός σημαντικού πόλου στην ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μίλησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης στην ημερίδα «Ο Ιατρικός Τουρισμός στην Πράξη-Θεσσαλονίκη».

 

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της χώρας και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.
Αναφερόμενος στην θέσπιση του ειδικού θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό υγείας, επεσήμανε: «Προϋπόθεση για την ισορροπημένη και ορθολογική ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού είναι η θέσπιση και υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνου με τις διεθνείς τάσεις της συγκεκριμένης αγοράς, που θα παρακολουθεί και θα εναρμονίζεται με τις υπάρχουσες ροές πελατών. Η καλή συνεργασία των δύο υπουργείων, Τουρισμού και Υγείας και η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό δείχνει ότι οι βάσεις πλέον έχουν μπει».

Ο Γ. Τσακίρης μίλησε και για την επάρκεια των υπαρχουσών τουριστικών υποδομών στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, τονίζοντας: «Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού. Η προσαρμογή δε των παραπάνω υποδομών, τα τελευταία 2 χρόνια στις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις του ιατρικού τουρισμού είναι εντυπωσιακή. Πολλά νοσοκομεία διαθέτουν πλέον διεθνώς αναγνωρίσιμες πιστοποιήσεις. Εταιρείες προώθησης και marketing του ιατρικού τουρισμού επικουρούν την κοινή προσπάθεια μας. Είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Ελλάδα, καίτοι καθυστερημένα, εισέρχεται με αξιώσεις στην αγορά του Ιατρικού Τουρισμού».

«Η αύξηση του ΦΠΑ μας πηγαίνει πίσω»
Την πρόταση της κυβέρνησης για διπλασιασμό του ΦΠΑ στη διαμονή σχολίασε από το βήμα ο πρόεδρος του ΞΕΕ κάνοντας λόγο για ένα ζοφερό τουριστικό μέλλον: «Είναι προφανές ότι η αύξηση αυτή του ΦΠΑ ανατρέπει το καλό κλίμα και την αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά και δυστυχώς μας πηγαίνει πίσω, σε χρόνια πέτρινα, προδιαγράφοντας όχι μόνο ένα ζοφερό τουριστικό μέλλον, αλλά κυρίως μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας μας. Αυτό που δεν είναι προφανές, αλλά αντίθετα ακατανόητο σε μένα, παραμένει το γεγονός ότι σε μια συγκυρία που ο τουρισμός δείχνει να είναι ο μοναδικός κλάδος της οικονομίας που μπορεί να στηρίξει την έξοδο της χώρας από την κρίση, αντί να τον στηρίξουμε περαιτέρω, τον αποσυντονίζουμε, σταματάμε την ανοδική του πορεία και επανερχόμαστε στην αποτυχημένη λογική των άστοχων και αντιαναπτυξιακών εισπρακτικών μέτρων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.