Quantcast
Λογαριασμό 1,3 δισ. ευρώ στέλνει η εφορία στους ιδιοκτήτες ΙΧ! - enikonomia.gr
share

Λογαριασμό 1,3 δισ. ευρώ στέλνει η εφορία στους ιδιοκτήτες ΙΧ!

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

 

‘Εσοδα 1,3 δις. ευρώ εκτιμά πως θα αντλήσει από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων το οικονομικό επιτελείο μέχρι τα τέλη του 2015!

Από το υπέρογκο ποσό των 1,3 δις. ευρώ το 1,1 δις. ευρώ αφορά στα Τέλη Κυκλοφορίας, τα 56 εκατ. ευρώ από όσους δεν περνούν ΚΤΕΟ, τα 40 εκατ. ευρώ από εκίνους που κινούν ανασφάλιστα τα ΙΧ τους και τα 20 εκατ. ευρώ από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης στα οχήματα με κινητήρες από 2,5 λίτρα και άνω.

Από την άλλη μεριά τον Δεκέμβριο λήγει οριστικά το μέτρο της απόσυρσης όπως το έχουμε γνωρίσει και η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αντικατάστασή του με κάποιο ισοδύναμο μέτρο που θα αφορά επιδότηση μόνο των φθηνών ΙΧ…  

Τέλη Κυκλοφορίας

Το οικονομικό επιτελείο στα τέλη του 2015 από τα Τέλη Κυκλοφορίας εκτιμά πως θα  πως θα εισπράξει 1,156 δις. ευρώ χωρίς να υπάρξουν αλλαγές…

Ωστόσο αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αλλαγή των Μηδενικών Τελών τότε τα έσοδα θα αυξηθούν καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ θα καταβάλουν κανονικά και εκείνοι Τέλη Κυκλοφορίας καθώς το όριο των Μηδενικών Τελών θα μειωθεί από τα 99 γρ. CO2 που σε 80 γρ. CO2.

Από την άλλη μεριά ωστόσο η αύξηση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα οχήματα με κινητήρες από 2,5 λίτρα και άνω με συντελεστή από 10% σε 13% αναμένεται να οδηγήσει σε χιλιάδες καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 65.000 αυτοκίνητα με κινητήρες από 2,5 λίτρα και άνω και 38.000 βρίσκονται από τα τέλη του 2014 σε φορολογική ακινησία (κατατεθειμένες πινακίδες).

 

Ανασφάλιστα ΙΧ

Στο ένα εκατομμύριο υπολογίζεται ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ενώ η απώλεια των δημοσίων εσόδων μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 100 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οδηγών και τον Σεπτέμβριο θα αποσταλούν τα πρώτα ειδοποιητήρια…
Από τη στιγμή που θα αποστέλλεται ειδοποίηση ο πολίτης θα έχει οκτώ ημέρες στη διάθεσή του για να πληρώσει το παράβολο ύψους 250 ευρώ παράβολο υπέρ δημοσίου και να κάνει το συμβόλαιο αλλιώς τα στοιχεία πηγαίνουν στην αστυνομία και επιβάλλεται από χρηματικό πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση πινακίδων.

 

ΚΤΕΟ

Την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αμελήσουν να περάσουν το όχημά τους από ΚΤΕΟ έξι μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία της σχετικής προθεσμίας προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
 Το πρόστιμο βεβαιώνεται στη φορολογική διοίκηση και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Ο αριθμός των οχημάτων που «απέχουν» από τον θεσμό υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια εκ των οποίων το 1 εκατ. αφορά σε δίκυκλα.

 

Απώλειες 634 εκατ. ευρώ στην πενταετία

Σε «τεντωμένο» σκοινί «ακροβατούν» τα «Μηδενικά» Τέλη Κυκλοφορίας καθώς τα κρατικά έσοδα έχουν καταγράψει απώλειες 471 εκατ. ευρώ στην πενταετία ενώ τα αντίστοιχα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης σημειώνουν απώλειες 163 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα το 2010 τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας ανήλθαν σε 1,59 δισ. ευρώ ενώ το 2014 μόλις που άγγιξαν το 1,19 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης το 2010 ανήλθαν σε 249 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 86 εκατ. ευρώ το 2014.
Οι απώλειες που καταγράφουν τα δημόσια ταμεία από τα Τέλη Κυκλοφορίας και το Τέλος Ταξινόμησης ανέρχονται σε 634 εκατ. ευρώ!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αγορά»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.