Quantcast
Ξεκίνησαν οι καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας ΙΧ στις εφορίες - enikonomia.gr
share

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας ΙΧ στις εφορίες

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
[email protected]

Αυξάνεται η κίνηση στις εφορίες όλης της χώρας όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του 2015 από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να γλιτώσουν από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας του 2016, τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και από τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αν έχουν στην κατοχή τους όχημα με κινητήρα από 1.929 κ.εκ. και άνω.
Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι τους πρώτους μήνες του 2015 είχαν κατατεθεί πάνω από 645.000 πινακίδες κυκλοφορίας εκ των οποίων το 83% αφορούν σε οχήματα με κινητήρες έως 1.800 κ.εκ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 δημιουργούν ένα ευνοϊκό σύστημα ώστε να αποτρέψει τους κατόχους ΙΧ να θέσουν τα οχήματά τους σε φορολογική «ακινησία» αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα.

Ωστόσο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 2 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει πως και φέτος θα έχουμε καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας.

Επίσης σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι πρόωρες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για νέες αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας το 2017 έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας στους ιδιοκτήτες ΙΧ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς θα καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές είναι να γίνουν και μετά να αποφασίσουν.

Πάντως οι ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν αποφασίσει να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν δεν δοθεί παράταση στην καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2016 τότε θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Σε περίπτωση τώα που δοθεί παράταση για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2016 τότε αντίστοιχα παρατείνεται και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας μέχρι την εκπνοή της καταβολής των Τελών.

 

Τα έγγραφα που χρειάζονται για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:

α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος

β) τις πινακίδες κυκλοφορίας

γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2013

ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας το 2016

‘Οσον αφορά στην καταβολή των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας για το 2016 το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την συνέχιση του μέτρου αλλά με αλλαγές.

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να επαναφέρει στην κυκλοφορία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία με διάταξη που ετοιμάζει βάσει της οποίας θα δίδεται η δυνατότητα κυκλοφορίας του οχήματος με την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας έως και ένα τρίμηνο το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί και ανά μήνα. Δηλαδή ένα μήνα τα Χριστούγεννα, ένα μήνα το Πάσχα και ένα μήνα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ που είχε καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του αποφάσιζε να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας τότε θα έπρεπε να καταβάλλει το αναλογικό αντίτιμο των υπόλοιπων μηνών μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή αν κάποιος πραγματοποιούσε τον Ιούλιο άρση ακινησίας στο όχημά του κατέβαλλε τα 6/12 ή το 50% του συνόλου των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Με το νέο σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο να περάσει με διάταξη θα δίδεται η δυνατότητα στους κατόχους αυτοκινήτων να πραγματοποιούν άρση ακινησίας έως 3 μήνες καταβάλλοντας τα 3/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας και μάλιστα το χρονικό τρίμηνο των τριών μηνών μπορεί να πραγματοποιηθεί και σταδιακά ανά μήνα.

Δηλαδή αν κάποιος επιθυμεί να κινήσει το όχημά του ένα μήνα τα Χριστούγεννα, ένα μήνα το Πάσχα και ένα μήνα το καλοκαίρι θα έχει πλέον τη δυνατότητα και μάλιστα καταβάλλοντας μόλις τα 3/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Το συγκεκριμένο μέτρο σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να «βγάλει» από την ακινησία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα καθώς η καταβολή των 3/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας και μάλιστα ανά σπαστά χρονικά διαστήματα μέσα στον χρόνο θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να κυκλοφορήσουν και πάλι τα αυτοκίνητα δημιουργώντας επιπλέον έσοδα για το κράτος.

Από την άλλη μεριά η κατάργηση των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας με την αντικατάστασή τους από τη νέα διάταξη με χρονικό περιορισμό στο τρίμηνο αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό «πλήγμα» στις εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ αλλά και στις εμπορίες αυτοκινήτων καθώς οι μεν πρώτες έκαναν χρήση του μέτρου καταβάλλοντας τα μισά Τέλη Κυκλοφορίας όπως επίσης και οι εμπορίες ΙΧ που πλήρωναν χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση πώλησης κάποιου οχήματος.

‘Οσον αφορά στις περιπτώσεις που κάποιος ιδιοκτήτες θέλει να υπερβεί το τρίμηνο που ορίζει το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia τότε θα αναγκάζεται να καταβάλλει το υπόλοιπο τίμημα των Τελών Κυκλοφορίας του έτους που ανέρχεται σε 9/12 των ετήσιων Τελών…

Δηλαδή το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου δεν εξετάζει την περίπτωση παράτασης του μέτρου για επιπλέον χρονικό διάστημα πέραν των τριών μηνών που μπορεί όπως προαναφέραμε να πραγματοποιηθεί και ανά μήνα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να επανακυκλοφορήσουν πάνω από 600.000 ΙΧ που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία δημιουργώντας έσοδα τόσο για το κράτος όσο και για τον κλάδο ενώ επίσης τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας θα τονωθούν από τους εταιρικούς στόλους που πλέον τα περισσότερα οχήματά τους καταβάλλουν Τέλη Κυκλοφορίας για το 2016 λόγω των αλλαγών και να μην οφεληθούν από την καταβολή μειωμένων Τελών λόγω άρσης ακινησίας πέραν του τριμήνου…

    

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.