Quantcast
Απόσυρση ΙΧ: Κίνδυνος «παγώματος» των πωλήσεων αλλά και των εσόδων - enikonomia.gr
share

Απόσυρση ΙΧ: Κίνδυνος «παγώματος» των πωλήσεων αλλά και των εσόδων

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

 

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε την συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ, παρά τις ενστάσεις της τρόικας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει την διάρκειά της, αν θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά και το κόστος της.

Ωστόσο οι καλές προθέσεις του κ. Αλεξιάδη έχουν σημάνει συναγερμό στις εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων καθώς μερικές από αυτές μη μπορώντας να περιμένουν την ενεργοποίηση του μέτρου της απόσυρσης προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω κάνοντας δώρο το όποιο όφελος της απόσυρσης προέκυπτε από το μέτρο.

Ειδικότερα οι εταιρείες Nissan, BMW αλλά και η Kosmocar μετά από την αναμονή δύο και πλέον μηνών για την επίσημη ενεργοποίηση του μέτρου της απόσυρσης έκαναν δώρο το όφελος της απόσυρσης στους πελάτες τους των οποίων τα καινούρια αυτοκίνητα βρίσκονται στο ελληνικό τελωνείο από τον Δεκέμβριο του 2015 καθώς εκείνοι διαμαρτύρονταν και δεν μπορούσαν να μείνουν άλλο χωρίς αυτοκίνητο.

Οι δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη για «δεδομένη» συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης χωρίς διευκρινήσεις δημιουργεί αυτομάτως «πάγωμα» στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων και σύμφωνα με στελέχη από εισαγωγικές εταιρείες αν δεν υλοποιηθεί άμεσα τότε κινδυνεύει να τιναχθεί ολόκληρη η αγορά στον αέρα.

Αν δηλαδή δεν περάσει η επίμαχη διάταξη ή τροπολογία μέσα στην επόμενη εβδομάδα τότε οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων θα παραμείνουν «παγωμένες» για μεγάλο χρονικό διάστημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κλάδο αλλά και για τα δημόσια έσοδα.

Επίσης τα στελέχη από τον κλάδο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά έναντι των δηλώσεων του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι τα στελέχη από την αγορά αυτοκινήτου τα οποία μιλώντας στο Enikonomia επισημαίνουν πως: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει την πρόθεσή του για συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης και μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2015 είχε δηλώσει ο ίδιος πως η απόσυρση θα παραταθεί για τέσσερις μήνες. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούν “ωρολογιακή βόμβα” για τον κλάδο καθώς αν δεν πραγματοποιηθεί σύντομα η παράταση του μέτρου οι πωλήσεις θα “παγώσουν” εντελώς με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κλάδο αλλά και τα δημοσιονομικά έσοδα»…

 

Περίπου 6.000 νέα ΙΧ στο Τελωνείο

Περίπου 6.000 καινούρια αυτοκίνητα βρίσκονται στο Τελωνείο αναμένοντας την σχετική διάταξη ή τροπολογία που θα ενεργοποιήσει το μέτρο της απόσυρσης ώστε να προχωρήσει ο εκτελωνισμός τους.

Επίσης περίπου 10.000 χαρτιά απόσυρσης βρίσκονται στον «αέρα» και αν δεν παραταθεί το μέτρο οι κάτοχοί τους κινδυνεύουν να «κορνιζάρουν» καθώς δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία. Μάλιστα αρκετές χιλιάδες χαρτιά απόσυρσης έχουν αγοράσει έναντι 200-300 ευρώ εισαγωγικές και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για να «δελεάσουν» τους πελάτες που δεν έχουν χαρτί απόσυρσης.

Πάντως επειδή ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ οι κάτοχοι που έχουν οδηγήσει τα οχήματά τους στα Κέντρα Ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν τελικά αποφασιστεί πως δεν θα υπάρχει αναδρομική ισχύ δεν θα παραλάβουν το χαρτί της απόσυρσης και δεν θα έχουν κανένα όφελος ενώ σε αντίθετη περίπτωση δικαιούνται και εκείνοι το όφελος.

Οι εταιρείες που έχουν κάνει δώρο το όφελος της απόσυρσης σε περίπτωση που το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ απλά θα χάσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα εισπράξουν αναδρομικά το ποσό που έχουν ήδη καταβάλλει στο Τελωνείο για το Τέλος Ταξινόμησης.

‘Οσον αφορά στην διάρκεια του μέτρου οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα ξεπερνά τον ένα με δύο μήνες οπότε τα χρονικά περιθώρια για τους ενδιαφερόμενους θα είναι ασφυκτικά…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.