Quantcast
Περισσότερες από 244.000 ελληνικές επιχειρήσεις έκλεισαν από το 2008 - enikonomia.gr
share

Περισσότερες από 244.000 ελληνικές επιχειρήσεις έκλεισαν από το 2008

δημοσιεύτηκε:

Θλιβερή και ηχηρή υπενθύμιση της έκτασης της επιχειρηματικής καταστροφής που έχει συντελεστεί και συνεχίζει να συντελείται στη χώρα, η αίτηση υπαγωγής του Μαρινόπουλου σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές στο πλαίσιο εξυγίανσής του κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 99, έρχεται να προστεθεί σε μια ατελείωτη λίστα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που είχαν ανάλογη ή και πολύ χειρότερη κατάληξη. Και ενώ η προσπάθεια εξυγίανσης του Μαρινόπουλου συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να διέλθει τις συμπληγάδες των πιστωτών και να βρει στήριξη από αυτούς εξαιτίας των μεγεθών που διακυβεύονται, άλλες επιχειρήσεις δεν είχαν άλλη λύση από το να κλείσουν.

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του χτυπήματος που έχει δεχτεί ο ιδιωτικός τομέας κατά τη διάρκεια της κρίσης, αξίζει να σημειωθεί πως από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 επιχειρήσεις. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η εξαφάνιση αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισεκατομμύρια ευρώ προϊόντος.

Η καταστροφή αυτή συνεχίζεται όμως και φέτος: τα λουκέτα στα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στα μέσα Απριλίου ύστερα από επτά δεκαετίες λειτουργίας ήταν το αμέσως προηγούμενο του Μαρινόπουλου επεισόδιο. Και πριν από αυτό, τα λουκέτα, σύμφωνα με την Καθημερινή, έπειτα από πέντε δεκαετίες λειτουργίας στο εργοστάσιο ελαστικών προϊόντων της Contitech ΙΜΑΣ στον Βόλο και λίγο νωρίτερα στη χαρτοβιομηχανία Softex και στα σούπερ μάρκετ Λάρισα. Είχε προηγηθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στον Βόλο αλλά και της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ στην ίδια πόλη. Στα τέλη του 2015 λουκέτο είχε βάλει και η Bacardi Hellas, με την ξένη πολυεθνική να καταφεύγει στη λύση αντιπροσώπου για τη διάθεση των προϊόντων της.

Οι αλλεπάλληλες επιβολές ολοένα και μεγαλύτερων φορολογικών επιβαρύνσεων και η συνεχής οικονομική περιδίνηση της Ελλάδας έχουν οδηγήσει Ελληνες και ξένους, μικρούς και μεγάλους, στην έξοδο από την αγορά.

Περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις απουσιάζουν από την τελευταία καταμέτρηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2015 σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό μεταφράζεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε 45.000 λιγότερες θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά μειωμένη προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2015 είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2015 χωρίς βέβαια να είναι διασφαλισμένη η μακροημέρευσή τους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.