Quantcast
Η ΔΕΗ υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τον κινεζικό κολοσσό της CMEC - enikonomia.gr
share

Η ΔΕΗ υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τον κινεζικό κολοσσό της CMEC

δημοσιεύτηκε:

Υπογράφεται σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΗ με τον κινεζικό κολοσσό της CMEC, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, σε ένα deal το συνολικού ύψος του οποίου μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Στην τελετή υπογραφής θα παραστεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος/Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Η συμφωνία θα προβλέπει τη σύσταση ανεξάρτητης εταιρείας στην οποία θα μετέχουν, η ΔEΗ, η CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός.
Η υπογραφή του MοU γίνεται μετά από πολύμηνη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε με υπογραφή Non-Disclosure Agreement (NDA) με τον πρόεδρο της CMEC, Zhang Chun, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της ΔEΗ Μ. Παναγιωτάκη στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Για το «project Μελίτη» η διοίκηση της ΔEΗ εργάζεται συστηματικά εδώ και ένα χρόνο, καθώς εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής με υπερσύγχρονη μονάδα βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5%και ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2. Έτσι, ελπίζει ότι σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το ποσοστό συμμετοχής στη νέα εταιρεία θα καθορισθεί έπειτα από μελέτη, βάσει της αποτίμησης των κεφαλαίων, των παγίων, της τεχνογνωσίας κ.τλ. που θα εισφέρει κάθε εταίρος. Το ποσοστό της ΔΕΗ θα είναι μειοψηφικό, γεγονός που σημαίνει, κατά τα στελέχη της Επιχείρισης, ότι αντιμετωπίζεται και το θέμα της αποκλειστικής πρόσβασης στα λιγνιτικά αποθέματα, εν όψει μάλιστα και της αναμενόμενης σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, το ζητούμενο για τη ΔΕΗ είναι να υπάρξει μέσα στο επόμενο διάστημα συμφωνία και για το Αμύνταιο, καθώς οι δύο μονάδες του τοπικού ΑΗΣ θα πρέπει να αποσυρθούν μέσα στην επόμενη πενταετία, λόγω των αυστηρότερων κοινοτικών περιβαλλοντικών κανόνων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.