Quantcast
Χατζηθεοδοσίου: Χρειάζεται πολύπλευρη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Χατζηθεοδοσίου: Χρειάζεται πολύπλευρη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Οι τρόποι εξεύρεσης μέσω της ευρωπαϊκής κοινότητας, προγραμμάτων χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε επιχειρηματική αποστολή που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας συμμετείχαν άνθρωποι απ΄ το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως εκπρόσωποι από τα φροντιστήρια μέσων εκπαίδευσης, τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, τις σχολές οδηγών, από το χώρο των περιπτέρων κ.ά.

«Αποστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είχε τη χαρά στις Βρυξέλλες να συναντηθεί με πάρα πολλούς Έλληνες ευρωβουλευτές και με το σύνολο των Κυπρίων ευρωβουλευτών. Έτσι κάναμε γνωστά τα θέματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εν γένει την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, και αναφέρθηκε στα θέματα που έθεσε η αντιπροσωπεία στους ευρωβουλευτές και στις ευρωπαϊκές αρχές.

«Αυτό που θελήσαμε είναι να δούμε τους τρόπους που θα μπορούσε μέσω της ευρωπαϊκής Κοινότητας να δούμε προγράμματα χρηματοδότησης τα οποία όμως δεν είναι όπως το πακέτο Γιούνκερ, που είναι σημαντικό αλλά απευθύνεται σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Προτείναμε και μας άκουσαν με προσοχή να δημιουργηθούν προγράμματα που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στην Ευρώπη ότι δεν έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, δηλαδή να είναι πιο προσιτά. Ένα θέμα που και οι ίδιοι έχουν ανακαλύψει ότι μας αφορά και ότι έχουν βάλει θέμα όπως διαπιστώσαμε στην Ευρωβουλή ότι πρέπει να αλλάξουν αυτοί οι κανονισμοί.

Το δεύτερο που είπαμε είναι ότι θα πρέπει να εκλαϊκευτούν μέτρα που αφορούν την ανάπτυξη από προγράμματα της Ευρώπης, έτσι ώστε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της οικονομίας να υπάρξει πραγματική συμβολή της ευρωπαϊκής κοινότητας. Γιατί αν υπάρχουν προγράμματα τα οποία δεν μπορούν να φτάσουν σε όλους αυτούς που σήμερα είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε πραγματικά δεν μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη μέρα να συμβεί κάτι.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που όλα αυτά ζητήματα τους ενδιέφεραν, ζητήσαμε να έχουμε μεγαλύτερη συνεργασία μαζί τους μας είπαν ότι θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη επικοινωνία μέσω του γραφείου τους στην Αθήνα.

Θέλω να πω ότι ήταν εκπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα τους ευρωβουλευτές. Έγινε μια διεξοδική συζήτηση και για το θέμα που αφορά ζητήματα που θα πρέπει οι οδηγίες της Ευρώπης να ισχύσουν και στη χώρα μας.

Και βέβαια εμείς σαν επαγγελματικό επιμελητήριο είμαστε και παραμένουμε υπέρ του μεγάλου θέματος που μπαίνει αυτή την εποχή των πιστοποιήσεων και βεβαίως των glusters. Μια άποψη η οποία και η Ευρώπη θέλει, δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από προγράμματα ευρωπαϊκά να έχουν τη δυνατότητα μέσω των συνεργατικών δικτύων να έχουν μεγαλύτερους όγκους, δηλαδή οικονομίες κλίμακος, καλύτερες τυποποιήσεις και πιστοποιήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε εξαγωγές, που είναι και μονόδρομος για την οικονομία της χώρας μας».

Σε ερώτηση αν διαπίστωσε διακομματική συναίνεση στα αιτήματα που τέθηκαν, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι «το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των ευρωβουλευτών είναι αξιοζήλευτο ακόμη και για τη χώρα μας». «Φαίνεται ότι η συνεργασία όλων των ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων ήταν εξαιρετική. Και θα πρέπει να πω ότι πολλές φορές υπήρχαν μικτά ραντεβού, μεταξύ των κομμάτων ευρωβουλευτών που διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα και μια ομόνοια γύρω από τα εθνικά θέματα», προσέθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Τέλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ώστε να φτάνουν τα αιτήματα του χώρου στους ευρωβουλευτές και τις ευρωπαϊκές αρχές. «Προσπαθήσαμε και μέσω των γραφείων τους στην Αθήνα και μέσω των emails, μέσω του internet, να φτάνουν τα θέματα εδώ, πράγμα που και οι ίδιοι ζήτησαν από μας. Έχουμε δημιουργήσει τμήμα συνεργασίας τόσο με την ευρωπαϊκή κοινότητα, όσο και για τον τομέα των εξαγωγών. Και νομίζουμε ότι και με τη συνεργασία που έχουμε το τελευταίο διάστημα τόσο με τον κ. Πιτσιόρλα, όσο και με τον Κατρούγκαλο που έχουν το εξωτερικό εμπόριο, θα μπορέσουμε και με τη συνεργασία των ευρωβουλευτών αυτών να στηρίξουμε το μεγάλο κομμάτι της χώρας μας που δεν είναι άλλο από τις εξαγωγές».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.