Quantcast
Καταγγελίες ΠΕΦ για "στοχοποίηση" των γενοσήμων από ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα - enikonomia.gr
share

Καταγγελίες ΠΕΦ για “στοχοποίηση” των γενοσήμων από ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα

δημοσιεύτηκε:

Απαντήσεις για τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων δίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), καταγγέλλοντας ότι τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι κύκλοι που σχετίζονται με “ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρούν να επαναφέρουν το γνωστό και πολυφορεμένο πλέον ψευδές αφήγημα περί δήθεν υψηλών τιμών των γενοσήμων”.
Όπως, αναφέρει η ΠΕΦ οι κύκλοι αυτοί “ισχυρίζονται με προκλητικό τρόπο ότι τη φαρμακευτική δαπάνη επιβαρύνουν τάχα τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα με μέση τιμή 7 ευρώ και όχι όσα εισαγόμενα διατίθενται με μέση τιμή τα 100 ευρώ”.

“Κάθε φορά που η συζήτηση αγγίζει την ουσία του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης και εστιάζεται στην αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και στον τρόπο αποζημίωσής τους, τίθεται σε λειτουργία ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης. Όσοι έχουν συμφέρον να διατηρούν δεσπόζουσα θέση, με ακριβά εισαγόμενα φάρμακα, επιδιώκουν να στοχοποιήσουν τα γενόσημα φάρμακα (που αποτελούν και την κύρια ελληνική φαρμακευτική παραγωγή) ότι δήθεν αυτά επιβαρύνουν τη φαρμακευτική δαπάνη”, υπογραμμίζει η ΠΕΦ.

Σημειώνει ότι “την τελευταία επταετία επιβλήθηκαν συνεχείς και σημαντικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της κατανάλωσης και τις επιπλέον επιβαρύνσεις μέσω των rebates και των clawbacks έχουν καταστήσει τα ελληνικά γενόσημα από τα φθηνότερα της Ευρώπης”. Αναφέρει ότι για τη φαρμακευτική δαπάνη “ευθύνεται η υπερβολική συνταγογράφηση των ακριβότερων προστατευόμενων φαρμάκων”, επισημαίνοντας πως την κατάσταση “επιβαρύνει αδικαιολόγητα η αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης και εξορθολογισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης”.

Όπως αναφέρει η ΠΕΦ “σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΠΠΥ, οι νέες δραστικές που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2014 και μετά, άλλες δικαίως και άλλες αδίκως, επιβάρυναν τη φαρμακευτική δαπάνη με 260 περίπου εκατ. ευρώ το 2016! Όσο περίπου ζητούν κάποιοι εισαγωγείς (εντελώς τυχαία… ) να καρατομηθούν περαιτέρω οι τιμές των γενοσήμων, προκειμένου να «αδειάσει ο χώρος» για να … δράσουν τα νέα ακριβά φάρμακα τους, ανεξάρτητα από το βαθμό της καινοτομίας τους”. Προσθέτει ότι “η εξαντλημένη οικονομικά Ελλάδα, εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με την ταχύτερη, μεγαλύτερη διείσδυση των νέων ακριβών φαρμάκων” και συμπληρώνει: “Όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η υπέρβαση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης προκαλείται από τα δήθεν «ακριβά γενόσημα» είναι αυτοί που έχουν συμφέρον να εξαντλήσουν και να βγάλουν από τη μέση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία – 40 επιχειρήσεις που παράγουν οικονομικά, αξιόπιστα και διεθνώς καταξιωμένα φάρμακα, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία”.

Η ΠΕΦ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου επιθυμούν “μια ισορροπία ανάμεσα στα παλαιά καταξιωμένα φάρμακα και τα νέα καινοτόμα” και ζητά τη συνεργασία όλων “με στόχο να επικρατήσουν δίκαιες και βιώσιμες συνθήκες στο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.