Quantcast
Εύκολη πρόσβαση των μικρομεσαίων στο Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο ζητεί η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Εύκολη πρόσβαση των μικρομεσαίων στο Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο ζητεί η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Να είναι εύκολα προσβάσιμο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με χαμηλό κόστος, το Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο που προωθεί η ΕΕ για την επίλυση επενδυτικών διαφορών κράτους-επενδυτή. Αυτό ζήτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ηλίας Ξανθάκος, στη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. (FAC-Trade), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου οι υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το διεθνές εμπόριο στην παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Συζητήθηκε η ανάπτυξη της νέας μεθοδολογίας αντιντάμπινγκ, η οποία συνδέεται κυρίως με την πολιτική εμπορικής άμυνας έναντι της Κίνας. Ο γενικός γραμματέας, που εκπροσώπησε τη χώρα μας, τόνισε τη σημασία αυτής της διεργασίας για την αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από τρίτες χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις για την ανάπτυξη ενός Πολυμερούς Επενδυτικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό τον οποίο προτείνει η Ε.Ε., σε συνέχεια των αντιδράσεων της Κοινωνίας των Πολιτών απέναντι στο ισχύον σύστημα επίλυσης επενδυτικών διαφορών κράτους-επενδυτή. Η χώρα μας, με στόχο την αντιμετώπιση των αναγνωρισμένων αδυναμιών του παλιού συστήματος, είχε στηρίξει την ιδέα ενός Πολυμερούς Επενδυτικού Δικαστηρίου από τις αρχικές συζητήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι το νέο σύστημα είναι απαραίτητο να προβλέπει έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας και υψηλά προσόντα για τους δικαστές, να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και ουδετερότητά τους, καθώς και να είναι εύκολα και με χαμηλό κόστος προσβάσιμο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εμπορική πολιτική της Ε.Ε. η πολιτική ακραίου προστατευτισμού που διαφαίνεται να έχουν πρόθεση να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο δείπνο εργασίας που παρατέθηκε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καλεσμένοι ήταν και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Ρομπέρτο Αζεβέδο, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου ΙΝΤΑ, Μπερντ Λανγκ. Συζητήθηκαν οι προσδοκίες από την 11η Υπουργική Διάσκεψη ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Αργεντινή και η σημασία ενός ισχυρού, πολυμερούς, εμπορικού συστήματος, το οποίο διασφαλίζει το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.