Quantcast
Αύξηση κερδών παρουσίασε η Alpha Trust - Ανδρομέδα το 2016 - enikonomia.gr
share

Αύξηση κερδών παρουσίασε η Alpha Trust – Ανδρομέδα το 2016

δημοσιεύτηκε:

Kέρδη, μετά από φόρους, ύψους 0,703 εκατ. ευρώ παρουσίασε στο τέλος της χρήσης του 2016 η Alpha Trust-Ανδρομέδα ΑΕΕΧ έναντι ζημιών, ύψους 1,054 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν συνολικά σε 1,20 εκατ. ευρώ περίπου και προέρχονται κυρίως από κέρδη από αποτίμηση χρεογράφων σε εύλογες αξίες με βάση τα Δ.Π.Χ.Α. και ζημιές από αγοραπωλησίες.

Η απόδοση της εταιρείας ήταν 8,51% από την αρχή του έτους, έναντι αποδόσεων -5,05% που παρουσίασε κατά το ίδιο διάστημα ο FTSE/Χ.Α. Large Cap, -7,69% o FTSE/Χ.Α. MID CAP και 1,95% ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χ.Α.

Το ενεργητικό της εταιρείας στο τέλος της χρήσης ανήλθε σε 8,97 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιό της ήταν επενδεδυμένο στο σύνολό του στην Ελλάδα, κατά περίπου 85,03% σε μετοχές, 8,36% σε ομόλογα και κατά 6,61% σε διαθέσιμα.

Η εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρείας στο τέλος της χρήσης ανήλθε σε 21,48 ευρώ και η χρηματιστηριακή τιμή της σε 14,00 ευρώ διαπραγματευόταν δηλαδή με discount 34,82%.

Στις 2.3.2017 η εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρείας ήταν 22,80 ευρώ, διαπραγματευόταν δηλαδή με discount 37,59%.

Οι πέντε μεγαλύτερες μετοχικές συμμετοχές της εταιρείας, κατά τη λήξη της χρήσης, ήταν στις εταιρείες, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΣΑΡΑΝΤΗΣ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «οι επιτυχημένες επενδυτικές επιλογές σε μετοχές και ομόλογα καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση, συνετέλεσαν στην επίτευξη κερδών 8,51% κατά τη χρήση 2016. Οι κύριες επενδυτικές επιλογές σε εταιρείες μικρότερης μεν κεφαλαιοποίησης αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά και ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη συνετέλεσαν στην υπερ-απόδοση του Χαρτοφυλακίου έναντι αυτής του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε έντονη μεταβλητότητα και κατά το 2016 καθώς κινήθηκε ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων της αξιολόγησης της υλοποίησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει και κατά την τρέχουσα χρονιά. Επιπλέον, σημαντική ήταν και η επίδραση γεγονότων από το εξωτερικό, όπως το Βρετανικό δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η αντοχή που επέδειξε η ελληνική οικονομία αλλά και οι δυνατότητες που παρουσίασαν αρκετές από τις εισηγμένες εταιρείες αποτέλεσαν ισχυρά κίνητρα για την εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σε ένα εξαιρετικά σύνθετο διεθνές περιβάλλον, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία, κρίνονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την πορεία των εγχώριων επενδυτικών αξιών».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.