Quantcast
Λαμπριανίδης: Αύξηση του προϋπολογισμού για ενίσχυση της γενικής επιχειρηματικότητας - enikonomia.gr
share

Λαμπριανίδης: Αύξηση του προϋπολογισμού για ενίσχυση της γενικής επιχειρηματικότητας

δημοσιεύτηκε:

Αύξηση του προϋπολογισμού για το καθεστώς ενίσχυσης της γενικής επιχειρηματικότητας του αναπτυξιακού νόμου ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης μιλώντας σε εκδήλωση του Φόρουμ Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΕΒ.

Η Γενική Επιχειρηματικότητα είναι ένα από τα τέσσερα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου που έχουν προκηρυχθεί (μαζί με τις ανεξάρτητες ΜμΕ, τις ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού και τις επενδύσεις μείζονος μεγέθους) ενώ επίκειται η προκήρυξη και άλλων. Ο κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε την εξέλιξη των τεσσάρων καθεστώτων μέχρι στιγμής και τόνισε ότι «Αιχμή των ενισχύσεων, που κατά προτεραιότητα αφορούν στη μεταποίηση στους διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους αλλά και τον πρωτογενή τομέα, είναι σε μεγάλο βαθμό οι φοροαπαλλαγές σε σύνδεση με την απόδοση της επένδυσης αντί για την απλή ύπαρξη δαπανών».

Στην ίδια εκδήλωση η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής, Ευγενία Φωτονιάτα ανέλυσε τη νέα φιλοσοφία στο σχεδιασμό των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ο αν. επικεφαλής της EE στην Αθήνα, ‘Αρης Περουλάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα διοχετευθούν στην αγορά κυρίως μέσω τραπεζών και τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας για να φτάσουν τα προϊόντα αυτά στην πραγματική οικονομία και βελτίωσης της πληροφόρησης των επιχειρήσεων για τις σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Εκ μέρους του ΣΕΒ, ο πρόεδρος Θεόδωρος Φέσσας, και οι Αλέξανδρος Μακρίδης, γεν. γραμματέας και Κωνσταντίνος Μαραγκός, ταμίας ανέφεραν ότι το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει άλυτο και ότι με μέσο επιτόκιο δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο 5% στην Ελλάδα έναντι 1,8% στην ευρωζώνη, οι επιχειρήσεις αποθαρρύνονται όταν διεκδικούν χρηματοδότηση και οδηγούνται σε πιστωτική ασφυξία. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσαν, «ο ‘έξυπνος’ συνδυασμός οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων, όπως είναι οι υπερ-αποσβέσεις, τραπεζικής χρηματοδότησης και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων αποτελεί προϋπόθεση για ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, περισσότερα δημόσια έσοδα και διαρκώς βελτιούμενη προοπτική για τις ΜμΕ.»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.