Quantcast
ΔΕΗ: Ετοιμάζουν λίστα με μονάδες προς πώληση - enikonomia.gr
share

ΔΕΗ: Ετοιμάζουν λίστα με μονάδες προς πώληση

δημοσιεύτηκε:

Xρόνο προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, που όπως καθαρά φαίνεται πλέον έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι η ΔΕΗ σε συνεργασία με την Κομισιόν θα αναλάβουν να επιλέξουν τις λιγνιτικές μονάδες που θα δοθούν προς πώληση με στόχο τον Σεπτέμβριο να γίνει το μάρκετ τεστ, που θα δείξει πόσοι και ποιοι ενδιαφέρονται.

Αν το μάρκετ τεστ δεν αποφέρει αποτελέσματα, τότε στο «καλάθι» των προς πώληση μονάδων θα ενταχθούν και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Ανεπισήμως στελέχη του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση λιγνιτικών μονάδων έχει κλείσει, επισήμως αφήνουν να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων εκ των βασικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με την αντίδραση της Αθήνας να περιορίζεται σε ένα «ουδέν σχόλιον».

Το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, χωρίς τα υδροηλεκτρικά, δεν φαίνεται πάντως και τόσο ελκυστικό για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αποεπενδύουν από τον άνθρακα τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού περιβαλλοντικού κόστους. Αλλωστε περίπου ένα χρόνο πριν ναυάγησε η συμφωνία που ήθελε να κλείσει η ΔΕΗ με την Elpedison για τη σύμπραξη σε μονάδες, επειδή η γαλλική ΕdF, μητρική της ιταλικής Edison, ζητούσε στο πακέτο να ενταχθούν οπωσδήποτε υδροηλεκτρικά.

Εξάλλου, οι περισσότερες από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εκτός της «Μελίτη 1» στη Φλώρινα, του Αγίου Δημητρίου V και κάποιων άλλων βαίνουν σε απόσυρση. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο το ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ θα είναι ελάχιστο, προερχόμενο κυρίως από το εσωτερικό -τα ΕΛΤΑ και ενδεχομένως και κάποια άλλη εταιρία- οπότε θα ανοίξει ο δρόμος και για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση ποντάρει στην επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης λέγοντας στους βουλευτές που αντιδρούν ότι εταιρείες του Δημοσίου θα μπορούσαν να αναλάβουν τις μονάδες της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ χθες, ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε στημένο τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ, κατήγγειλε ότι στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία, μίλησε για βαποράκια συμφερόντων, αλλά δήλωσε ότι θα πειθαρχήσει στις αποφάσεις του κόμματος… Είπε ακόμα ότι «τα υδροηλεκτρικά έχουν βγει έξω… αλλά με αυτά που έχουμε δει δεν αμφιβάλλουμε ότι μπορεί να ξαναμπούν», διευκρινίζοντας ότι στην πρώτη αξιολόγηση δεν είχε τεθεί θέμα γι’ αυτά. Ο κ. Σκουρλέτης άφησε αιχμές για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος αργότερα σε δηλώσεις του έσπευσε να τις αντικρούσει, ειδικά όσον αφορά στο ποιος φταίει για τη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων στη ΔΕΗ κ.λπ. Οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη προκάλεσαν τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ που του ζήτησαν να κατονομάσει τα συμφέροντα.

Να πέσουν οι τίτλοι

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους βουλευτές να κατεβάσουν τους τόνους, επαναλαμβάνει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και αφήνει να εννοείται ότι μπορεί να σώσει το 17% της ΔΕΗ, το μερίδιο μετοχών του Δημοσίου που έχει μεταβιβαστεί προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι δανειστές δεν δέχονται τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση και ότι το μόνον που μπορεί να δεχθούν είναι να καθυστερήσει η πώληση του 17% μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Τέλος κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ στις 7 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή, 31 Μαρτίου ο κ. Σταθάκης θα επισκεφθεί την Κοζάνη, όπου θα παραβρεθεί σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.


ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.