Quantcast
Ποιοι κινεζικοί κολοσσοί εξετάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα και σε ποιους κλάδους - enikonomia.gr
share

Ποιοι κινεζικοί κολοσσοί εξετάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα και σε ποιους κλάδους

δημοσιεύτηκε:

«Οι κινεζικοί όμιλοι επιχειρήσεων, αρχίζουν συστηματικά πλέον να αξιολογούν τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους με θέμα την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός στο διάστημα 11 έως 16 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε ένα εκτενές πρόγραμμα συναντήσεων με κινεζικές επιχειρήσεις, προκειμένου να παρουσιαστεί η χώρα μας ως επενδυτικός προορισμός «και αφετέρου να τους επιβεβαιώσουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τους στηρίξει στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων στην Ελλάδα αλλά και να τους υποδείξουμε ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα άμεσα βήματά τους ώστε να επιταχυνθεί η επέκτασή τους στη χώρα μας», όπως είπε.

Συνοπτικά, ο υφυπουργός συνάντησε εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, τις υποδομές, την ενέργεια, τα ακίνητα, τον τουρισμό, τον θεματικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, τις υπηρεσίες υγείας, τα τρόφιμα, τα μεταλλεύματα και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, είχε επαφές με εκπροσώπους της Κεντρικής Αρχής Διαπίστευσης, αλλά και επιμελητηρίων.

Ανά κατηγορία συναντήθηκε με τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

Κατασκευές-Υποδομές

China Railway Construction Engineering Group (CRCEG)

China State Construction Engineering,

Οι προτάσεις που αφορούν για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι: Μεγάλα δημόσια έργα σε μεταφορές (π.χ. Σιδηροδρομικές υποδομές, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.α.), Ενεργειακά έργα υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου)

Τουρισμός-Ακίνητα

Dalian Wanda

Country Garden Holdings

Beijing Urban Construction Group

ΗΝΑ,

ZHONG FU TIAN DI GROUP

Riverside Group

Επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα (τουριστικά, εμπορικά, θεματικά πάρκα, αθλητικός τουρισμός), παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα, χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό, προώθηση τουριστικών πακέτων για κινέζους τουρίστες μέσα από το δίκτυo γραφείων της. Επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων, συνδυασμός και προβολή πωλήσεων στην Κίνα με το πρόγραμμα Greece My Residence, μεγάλα ακίνητα χαρτοφυλακίου, και τουριστικά-ξενοδοχεία. Έργα Logistics, αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, μαρίνων. Επενδύσεις στην υγεία, καθώς και σε ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, μονάδες υγείας (χαρτοφυλάκιο έργων).

Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί

ICBC

China Development Bank (Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας)

Everbright Financial Investment Holding

Επέκταση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με διευκολύνσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ελληνικές, κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου), μεγάλων δημόσιων έργων σε μεταφορές (π.χ. Σιδηροδρομικές υποδομές, Θριάσιο, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, κ.α.), χρηματοδότηση έργων στον τουρισμό και τα ακίνητα. Πρόταση για ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

Μεταλλικά ορυκτά

China Aluminum International Engineering

Οι προτάσεις που αφορούν για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι: Αναβάθμιση και επέκταση μονάδων παραγωγής αλουμινίου,

Τρόφιμα-Αγροτικά προϊόντα

New Hope Group

Επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων (χαρτοφυλάκιο) πρωτογενή παραγωγή-μεταποίηση, εγκαταστάσεις αποθήκευσης-διακίνησης τροφίμων (ΟΛΠ, Θριάσιο, ηπειρωτική Ελλάδα). Συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εισαγωγές στην Κίνα.

Προτυποποίηση

SAC

Συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Πιστοποίησης (ΕΛΟΤ), πιστοποίηση εξαγώγιμων προϊόντων.

Επιμελητήρια

Silk Road Chamber of International Commerce (Επιμελητήριο Δρόμου του Μεταξιού για το Διεθνές Εμπόριο) (SRCIC)

Οι προτάσεις που αφορούν για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι: Δράσεις για την διοργάνωση εκδηλώσεων-επισκέψεων των μελών τους στην Ελλάδα και προώθηση συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του υφυπουργού οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων του οργανισμού Enterprise Greece.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.