Quantcast
Σταδιακές μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την επόμενη τριετία - enikonomia.gr
share

Σταδιακές μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την επόμενη τριετία

δημοσιεύτηκε:

Σημαντική ελάφρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ «υπόσχεται» η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς με την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών που προωθείται, οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αναμένεται να μηδενιστούν μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ η περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εκτιμάται ότι θα μειώσει σε μεγάλο ποσοστό το ΕΤΜΕΑΡ.


Αν σκεφθούμε ότι οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ (μαζί με τους φόρους που τους αναλογούν) μπορούν να φθάνουν ακόμη και το 15%-20% του συνολικού λογαριασμού ρεύματος, γίνεται εύκολο αντιληπτό ότι, εφόσον τα κυβερνητικά σχέδια για την Ενέργεια πάνε κατ’ ευχήν, οι καταναλωτές θα δουν διψήφια ποσοστά μειώσεων στους λογαριασμούς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η χρέωση των ΥΚΩ θα μηδενιστεί μέχρι το 2020 λόγω της ολοκλήρωσης της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό ενεργειακό δίκτυο, ενώ θα μειωθεί και το ΕΤΜΕΑΡ εξαιτίας της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι για μια κατανάλωση ρεύματος μέχρι 1.600 κιλοβατώρες υπάρχει χρέωση ΥΚΩ 0,00699 ευρώ ανά κιλοβατώρα, στην κατηγορία από 1.601 μέχρι 2.000 KWh η χρέωση αυξάνεται σε 0,01570 ευρώ/KwH, για 2.001-3.000 kWh η χρέωση ανεβαίνει σε 0,03987 και για πάνω από 3.000 κιλοβατώρες στα 0,04488 ευρώ. Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ έχει οριστεί στα 0,02477 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ακόμη ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και άμεση αναδιάρθρωση των κλιμάκων για τους καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο κ. Τσίπρας απέδωσε το γεγονός αυτό στον βαρύ φετινό χειμώνα και κατ’ επέκταση στη μέση αύξηση κατανάλωσης κατά 9% που οδήγησε σε επιβαρύνσεις λόγω της υφιστάμενης κλίμακας χρεώσεων της ΔΕΗ.

Ενεργειακός κόμβος

Εκτός από τα θέματα της ΔΕΗ που αφορούν εκατομμύρια καταναλωτές, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής, ενώ το περιβάλλον και η προστασία του είναι απαραβίαστη προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Πρόσθεσε δε ότι «θέλουμε να γίνουμε πολλαπλός ενεργειακός κόμβος. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα διεθνές hub όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην ενέργεια. Οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος δεν μπορούν παρά να περνούν από την Ελλάδα».


Σχετικά με τα μεγάλα ενεργειακά έργα που είναι σε εξέλιξη αναφέρθηκαν τα εξής:

• Εξελίσσεται γρήγορα η κατασκευή του TAP, με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου την ημέρα.

• Προχωρά η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και η κατασκευή πλωτής μονάδας LNG στην Αλεξανδρούπολη.

• Επεκτείνεται μέσω TAP η χρήση φυσικού αερίου σε νέες περιοχές στην Ελλάδα.

• Υπογράφηκε κοινή συμφωνία για τον East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

• Προχωρά ο αγωγός μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

• Προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

• Για τη διασύνδεση της Κρήτης εξετάζονται συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• Η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κυκλάδων αποτελεί έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, άμεσα υπογράφονται συμβόλαια με εταιρείες για την εκμετάλλευση δύο χερσαίων και ενός θαλασσίου οικοπέδου και ταυτόχρονα προχωρούν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση παλιών και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε στο Ιόνιο, είτε νότια και δυτικά της Κρήτης, μετά το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών.

Επίσης ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προκειμένου να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ασφαλές για τους εργαζόμενους.

Τέλος, αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.