Quantcast
Δεν αποκλείει η Κομισιόν προσφορές και από τρίτες χώρες για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Δεν αποκλείει η Κομισιόν προσφορές και από τρίτες χώρες για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

Η Κομισιόν δεν αποκλείει τη συμμετοχή εταιρειών εκτός ΕΕ στο market test πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, όπως δήλωσε χθες ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, στο περιθώριο της εναρκτήριας εκδήλωσης της Διεθνούς Ενεργειακής Ακαδημίας με τίτλο «Energy Union Future Leaders».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως αυτό είναι εφικτό».

Στην ίδια εκδήλωση, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας επιβεβαίωσαν πως οι Βρυξέλλες δεν θέτουν ενστάσεις ως προς τη χώρα προέλευσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών, αρκεί βέβαια η συμμετοχή τους να μην προσκρούει σε θέματα ανταγωνισμού.

Μάλιστα, τα ίδια στελέχη εκτίμησαν πως η συμμετοχή χωρών εκτός Ευρώπης θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του διαγωνισμού, εξασφαλίζοντας υψηλότερες τιμές. Παράλληλα, ανέφεραν πως θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διεξαγωγή του market test, το οποίο η συμφωνία του Ιουνίου προέβλεπε πως θα διεξαχθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Με βάση δηλώσεις κύκλων του ΥΠΕΝ στο παρελθόν, για το 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ έχουν υπάρξει διερευνητικές κινήσεις από επιχειρήσεις από την Ασία, τις ΗΠΑ και κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Τις ίδιες περίπου γεωγραφικές περιοχές προέλευσης των πιθανών «μνηστήρων» είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο συνεδρίου στις αρχές Οκτωβρίου.

Τότε, ο κ. Παναγιωτάκης είχε μιλήσει το ενδιαφέρον εταιρειών από Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, προσθέτοντας πως οι εταιρείες της ΕΕ δείχνουν απρόθυμες να συμμετάσχουν.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.