Quantcast
Ενδο- βιομηχανική αντιπαράθεση για τη συλλογική εκπροσώπηση των επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Ενδο- βιομηχανική αντιπαράθεση για τη συλλογική εκπροσώπηση των επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Συνέχεια στην αντιπαράθεση των τελευταίων μηνών αναφορικά με τα θέματα εκπροσώπησης της βιομηχανίας στον κοινωνικό διάλογο δίνεται με αφορμή την μετονομασία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως κοινωνικός εταίρους, σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ η ανάγκη για την συμπερίληψή του στους κοινωνικούς εταίρους προέκυψε εξαιτίας του ελλείμματος εκπροσώπησης της βιομηχανίας από τον ΣΕΒ. Χθες ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με τους επιχειρηματικούς συνδέσμους, αντίθετα υπάρχει κοινή στόχευση και κοινά αιτήματα για την αναπτυξιακή πολιτική. Σημείωσε δε ότι βασική εκκρεμότητα αποτελεί η δημιουργία τριτοβάθμιας οργάνωσης (ομοσπονδίας) που θα εκπροσωπεί τη μεταποίηση, κάτι που όπως σημείωσε ισχύει στις περισσότερες χώρες.

Επίσημη αντίδραση σχετικά με την μετονομασία δεν υπήρξε χθες από τον ΣΕΒ. Κύκλοι του Συνδέσμου παρέπεμπαν ωστόσο στην αλληλογραφία το περασμένο καλοκαίρι με το υπουργείο Εργασίας για τον ορισμό του ΣΒΒΕ ως κοινωνικού εταίρου στην οποία ο ΣΕΒ σημείωνε μεταξύ άλλων ότι:

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ICAP, οι βιομηχανίες μέλη του ΣΕΒ πραγματοποιούν στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας το 56,5% των πωλήσεων, το 65% της κερδοφορίας, και διαθέτουν το 54% του συνολικού βιομηχανικού ενεργητικού. Αντίστοιχα, οι επιδόσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος -εκ των οποίων τα μέλη του ΣΒΒΕ αποτελούν προφανώς υποσύνολο- είναι 12,2%, 12,5% και 11,5%. »

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν τέλος ότι εκτός από τον ΣΕΒ την αντίθεσή τους στην ανάδειξη του ΣΒΒΕ σε κοινωνικό εταίρο εκδήλωσαν και οι ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.