Quantcast
Folli Follie: Στη φυλακή οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος - Τι υποστήριξαν στην απολογία τους - enikonomia.gr
share

Folli Follie: Στη φυλακή οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Τι υποστήριξαν στην απολογία τους

δημοσιεύτηκε:

Της Άννας Κανδύλη

Στη φυλακή βρίσκονται πλέον ο Δημήτρης και ο γιoς του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μετά την πολύωρη απολογία τους χθες για το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Folli Follie. Ο πρώτος μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλο και ο δεύτερος στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων. Αν και οι άλλοτε ισχυροί άνδρες της εταιρείας προσπάθησαν να αντικρούσουν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία, δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα που τους έκριναν προφυλακιστέους. Αντίθετα με το σύζυγο και το γιο της, η Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα και της απαγόρευση εξόδου. Επιπλέον υποχρεούται στην καταβολή εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ.

Παραδοχή
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ενώπιον της ανακρίτριας αποδέχθηκε μέρος όσων του αποδίδονται όσον αφορά στην εικονικότητα των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζονταν επί σειρά ετών στους ισολογισμούς της εταιρείας. Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι αυτό αναγκάστηκε να το πράξει σε κάποια δύσκολη οικονομική συγκυρία του ομίλου , στα πλαίσια του οράματός του για να δημιουργήσει ένα πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος θα αποτελούσε «το στολίδι της ελληνικής επιχειρηματικότητας και θα αναδείκνυε το όνομα της Ελλάδας παγκοσμίως». Και πως πίστευε ότι σε σύντομο χρόνο θα μπορούσε να επαναφέρει την εταιρεία στην νομιμότητα, κάτι που δεν κατάφερε λόγω των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως από το 2007 και μετά. Επέμεινε πάντως πως σε καμία περίπτωση δεν ωφελήθηκε από την ενέργεια του αυτή. Προσκόμισε δε και σχετικά τραπεζικά παραστατικά, προκειμένου να δείξει ότι ο ίδιος με προσωπικά του δάνεια χρηματοδοτούσε την εταιρεία, όποτε αυτό ήταν αναγκαίο.«Στεναχωριέμαι για όλους τους ανθρώπους στους οποίους δημιούργησα πρόβλημα» φέρεται να είπε.

Άγνοια
Άγνοια για τις ενέργειες του πατέρα του και για τα όσα συνέβαιναν στην «αμαρτωλή» θυγατρική της Folli Follie στην Ασία δήλωσε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Υποστήριξε ότι αυτός είχε την ευθύνη της ελληνικής μητρικής και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία του ασιατικού βραχίονα που είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια ψευδή εικόνα ευρωστίας για τον Όμιλο. Πως δεν γνώριζε τίποτα ισχυρίστηκε και η Καίτη Κουτσολιούτσου. Όπως φέρεται να είπε, ναι μεν ήταν αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ασχολείται όμως μόνο με την σχεδίαση των προϊόντων και τις δημόσιες σχέσεις.

Η αποκάλυψη
Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από τη δικαιοσύνη τον Ιούνιο του 2018 όταν, μετά από μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά της τότε διοίκησης της εταιρείας, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης προχώρησε στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Η κατάληξή της ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και 11 ακόμη προσώπων. Στο πλαίσιο της ανάκρισης ο κύκλος των κατηγορούμενων διευρύνθηκε με την ανακρίτρια να καλεί σε απολογία συνολικά πάνω από 30 άτομα. Στα κατηγορητήρια γινόταν λόγος μεταξύ άλλων για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη εξαπάτηση των επενδυτών, τουλάχιστον από το 2007, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της Folli Follie, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν υποστεί μία τεράστια οικονομική ζημία καθώς η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης « βυθίστηκε».
Η απάτη συνίστατο στο ότι η εταιρία επί σειρά ετών δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας τον κύκλο των πωλήσεων της, τα κέρδη και τα ταμειακά της διαθέσιμα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούσε συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.