Quantcast
Μεγάλη αύξηση κερδών για τα ΕΛΠΕ - enikonomia.gr
share

Μεγάλη αύξηση κερδών για τα ΕΛΠΕ

δημοσιεύτηκε:

Καθαρά κέρδη 203 εκατ. ευρώ κατέγραψε στο εννεάμηνο ο όμιλος των ΕΛΠΕ, έναντι ζημιών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη είναι αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών/εξόδων. 

Τα καθαρά κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν στα 575 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014.

Σε επίπεδο γ’ τριμήνου, ο όμιλος εμφανίζει συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους 111 εκατ. ευρώ, έναντι 24 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη EBITDA ανέρχονται στα 240 εκατ. ευρώ 

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αυτά αντιστοιχούν στην υψηλότερη τριμηνιαία λειτουργική επίδοση ιστορικά, καθώς η πλήρης λειτουργία των διυλιστηρίων επέτρεψε την εκμετάλλευση των υψηλών διεθνών περιθωρίων διύλισης και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, καθώς και την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών.

Η αποτελεσματική διαχείριση κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και της επιβολής ελέγχων στις ροές κεφαλαίων (capital controls), μείωσε τις επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου.

Τα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα επέτρεψαν την ομαλή τροφοδοσία και λειτουργία των διυλιστηρίων εξασφαλίζοντας το συνεχή εφοδιασμό καυσίμων στην εγχώρια αγορά σε μια περίοδο με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης διαθεσιμότητας αργού και των παγκόσμιων μακροοικονομικών εξελίξεων, οι διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου σημείωσαν νέα πτώση, με το αργό τύπου Brent, να καταγράφει πολυετές ιστορικό χαμηλό στα $51/βαρέλι κατά μέσο όρο.

Το περιβάλλον χαμηλών τιμών για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ευνόησε την αύξηση της διεθνούς ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου, κυρίως βενζινών, διατηρώντας τα διεθνή περιθώρια για όλα τα βασικά προϊόντα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σαν αποτέλεσμα, τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης Μεσογείου FCC ανήλθαν στα $7,3/βαρέλι και τα περιθώρια Hydrocracking στα $6,2/βαρέλι, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.

Η ισοτιμία του ευρώ, έναντι του δολαρίου διατηρήθηκε σταθερή, στα 1,1 δολάρια/ευρώ κατά μέσο όρο για το γ’ τρίμηνο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.