Quantcast
Οι φόροι φέρνουν black out στην οικονομία - enikonomia.gr
share

Οι φόροι φέρνουν black out στην οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Αποφασιστικό χτύπημα στο εισόδημα των νοικοκυριών, και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση και ευρύτερα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να επιφέρει το μπαράζ νέων φόρων που άρχισαν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου.

Συν τοις άλλοις, και καθώς τα δεκάδες μέτρα μπαίνουν σε στάδιο υλοποίησης, η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με ακραίες επιβαρύνσεις οι οποίες καθιστούν ισχυρότερο από ποτέ το κίνητρο της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, σύμφωνα με την καθημερινή, αναμένεται ότι θα επιτείνουν την ύφεση και θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία αφιλόξενη για επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε «λουκέτο».

Το σοβαρότερο όλων όμως είναι ότι, την ίδια ώρα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται, λόγω της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος και σχεδόν όλων των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Και όλα αυτά, ενώ οι πωλήσεις στη λιανική σημειώνουν καθίζηση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 η συνολική αξία πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 7,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ η μεγαλύτερη -κατά 13%- μείωση των πωλήσεων σημειώθηκε στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Καθημερινή οι καταναλωτές πλέον περικόπτουν ακόμη και την αγορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, καθώς ύφεση και φόροι έχουν φέρει σε δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Τα οποία μάλιστα παύουν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ έφθασαν στα 2,7 δισ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.