Quantcast
Οφειλές 4,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες θα πληρώσει το Δημόσιο φέτος - enikonomia.gr
share

Οφειλές 4,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες θα πληρώσει το Δημόσιο φέτος

δημοσιεύτηκε:

Στα 4,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει υπολογιστεί να διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου , από τώρα έως τα τέλη έτους.

Ταυτόχρονα, η τρόικα έχει υπολογίσει ότο τον Νοέμβριο θα εκταμιεύσει άλλα 6,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του δεύτερου ελέγχου, ώστε να εξυπηρετήσει η χώρα τις υποχρεώσεις της χωρίς πρόβλημα.

Όπως προκύπτει από τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τον τρόπο κάλυψής τους που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της έκθεσης και έχει στην κατοχή της η Καθημερινή, τον Ιούνιο ξεκινούν οι αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου και σταματούν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2017.

Ωστόσο για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ο νέος ειδικός λογαριασμός (dedicated account) στον οποίον οι δανειστές θα καταθέτουν τα κεφάλαια της δόσης που αφορούν αποκλειστικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο λογαριασμός αυτός θα πρέπει να είναι έτοιμος έως τη Δευτέρα το αργότερο, ώστε να κατατεθεί το 1,8 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης, που προορίζεται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει:

– Τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επιστρέψει 500 εκατ. ευρώ στην αγορά.

– Τον Ιούλιο 800 εκατ. ευρώ.

– Τον Αύγουστο άλλα 500 εκατ. ευρώ.

Θεωρητικά, στη συνέχεια θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε εντός του Σεπτεμβρίου να εκταμιευτεί το ποσό αυτό, εκ του οποίου το 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί, μέσω του νέου ειδικού λογαριασμού, στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού:

– Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εξοφληθούν χρέη 800 εκατ. ευρώ.

– Τον Οκτώβριο άλλα 800 εκατ. ευρώ.

– Τον Νοέμβριο επίσης 800 εκατ. ευρώ.

– Τον Δεκέμβριο άλλα 200 εκατ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.