Quantcast
Πόλεμος για τα «κλειδιά» των επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Πόλεμος για τα «κλειδιά» των επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Επίθεση τεκτονικού χαρακτήρα δέχεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας από κερδοσκόπους ξένους επενδυτές-μετόχους του, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα, απαιτούν τα κλειδιά του κλάδου που αιμοδοτεί το σύνολο της επιχειρηματικότητας και, όπως όλα δείχνουν, σε αυτόν τον ανελέητο πόλεμο βρίσκουν συμμάχους ισχυρά κέντρα των δανειστών.

Ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών αποτελεί θέμα χρόνου, καθώς το μεγάλο διακύβευμα της μάχης που μαίνεται είναι ο εξ ολοκλήρου έλεγχος της ελληνικής οικονομίας μέσω της κερκόπορτας των «κόκκινων» δανείων ισχυρών κλάδων με εξαιρετική συμβολή στην οικονομία του τόπου, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές (επιβατική και ποντοπόρος ναυτιλία), τρόφιμα, ιχθυοκαλλιέργειες και υγεία/φαρμακοβιομηχανίες. Ακόμη μεγαλύτερο, όμως, διακύβευμα είναι η επόμενη ημέρα, καθώς οι ξένοι θα ελέγχουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, όπλο που θα διαμορφώσει το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον…

Οι δανειστές προβάλλουν το επιχείρημα ότι η αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων έχει συμφωνηθεί και οι οποιεσδήποτε αλλαγές στοχεύουν «στο κόψιμο του ομφάλιου λώρου μεταξύ τραπεζιτών και επιχειρηματιών», με τους Ελληνες τραπεζίτες να τονίζουν ότι «οι ξένοι που τοποθετούνται στις τράπεζες είναι κατώτεροι των περιστάσεων και συνταξιούχοι».

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισήμως δεν σχολιάζει, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εργάζεται για την καλύτερη κατάληξη των πραγμάτων». Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, καθώς το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2015 ψήφισε τη στρατηγική επιδίωξη του απόλυτου ελέγχου των τραπεζών, όπως αυτή περιγράφεται στο κείμενο του τρίτου μνημονίου και εξειδικεύθηκε πάλι με την έγκριση του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης.

Η επίθεση ξεκίνησε στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς, μιας και στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκεται ο «θησαυρός» του μεγαλύτερου μέρους των «κόκκινων» δανείων των ισχυρότερων ελληνικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια κινείται περιμετρικά με χτυπήματα στην Alpha Bank και στην Εθνική, ενώ από τα πυρά δεν γλίτωσε η Attica Bank. Στη Eurobank, η υπόθεση είναι ξεκάθαρη, καθώς το 97,7% της τράπεζας ανήκει σε καναδικά και αμερικανικά funds.

Πολωνός στο ΤΧΣ

Το αποκορύφωμα της «τραπεζικής και οικονομικής κατοχής», όπως τη χαρακτήρισε κορυφαίος τραπεζίτης στη Realnews, ήρθε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς οι επίσημοι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την παραίτηση της διοίκησης. Και ετοιμάζουν ξένους να αναλάβουν, με έναν Πολωνό τραπεζίτη να είναι επικρατέστερος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Βέβαια, όλες οι επιθέσεις, οι οπίες έχουν κυκλωτικό χαρακτήρα, συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα ότι η δράση των κερδοσκόπων και των δανειστών είναι συντονισμένη.

Επίσης, εγείρεται σοβαρό θέμα διακυβέρνησης των τραπεζών, καθώς δεν είναι δόκιμο αλλά και ευθυγραμμισμένο με τους τραπεζικούς κανόνες της ευρωζώνης ένα hedge fund, μοιραίως κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να επιδιώκει τον έλεγχο μιας τράπεζας του ευρωσυστήματος. Δεν είναι μακροχρόνιος επενδυτής, ούτε τραπεζικός όμιλος. «Πώς μπορεί να κάνει κουμάντο όταν έβαλε 200 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και το Δημόσιο 3,3 δισ. ευρώ;», τονίζουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.