Quantcast
Μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 - enikonomia.gr
share

Μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετά ο χρόνος για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια τουλάχιστον κατά 40 δισ. ευρώ ώστε αυτά να περιοριστούν στα 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Τον στόχο αυτό υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξή του. Παράλληλα σε έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citi εμφανίζεται αισιόδοξη για τις εγχώριες τράπεζες και χαρακτηρίζει ρεαλιστικό τον στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Μιλώντας στη Handelsblatt ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς.

Σύμφωνα με την ΤτΕ έχουν υιοθετηθεί σημαντικά νομοθετήματα με αντικείμενο την επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και γενικότερα διαδικασιών στα δικαστήρια, τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς και την απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Καθημερινή, η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων και μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές και η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων αποτελούν πρωτοβουλίες – τομές για το τραπεζικό σύστημα και οι οποίες θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.