Quantcast
Πάνω από 19.000 επιχειρήσεις έκλεισαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο - enikonomia.gr
share

Πάνω από 19.000 επιχειρήσεις έκλεισαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο

δημοσιεύτηκε:

Πάνω από 19.000 επιχειρήσεις έκλεισαν από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτών που άνοιξαν περιορίστηκε στις 16.478, με συνέπεια το ισοζύγιο μεταξύ των λουκέτων και των νέων συστάσεων να είναι αρνητικό κατά 2.578 περίπου για το 2016, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η αυξημένη φορολογία και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται ότι λειτουργούν όχι μόνο ως κίνητρο για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως ως αντικίνητρο για την έναρξη νέας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ο αριθμός των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν φέτος δραστηριότητα μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου είχαν ξεκινήσει δραστηριότητα 19.343 επιχειρήσεις έναντι μόλις 16.478 φέτος. Η βασικότερη αιτία για την αντιστροφή της θετικής τάσης έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας που είχε καταγραφεί πέρυσι είναι η αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις αλλά και οι εξοντωτικές εισφορές που ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας και αποθαρρύνουν κάθε επιχειρηματική διάθεση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως παρά τα αυξημένα λουκέτα, λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν την επίσημη διαδικασία της πτώχευσης, δηλαδή τη δικαστική οδό μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα, και όσοι το κάνουν αφήνουν πίσω τους μεγάλα χρέη. Οι περισσότεροι απλώς δηλώνουν διακοπή δραστηριότητας και κλείνουν τα βιβλία τους στην εφορία, αφήνοντας πίσω τους υπέρογκα χρέη.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις κηρυχθείσες πτωχεύσεις που εγκρίθηκαν από τα Πρωτοδικεία της χώρας δείχνουν ότι αριθμός των επιχειρήσεων που πτώχευσαν μειώθηκε την τελευταία δεκαετία από 569 το 2004 σε 368 το 2009 και 335 το 2014. Παρά τη μείωση του αριθμού των επισήμων πτωχεύσεων που παρατηρείται την τελευταία επταετία (2008 -2014), ακόμη και σε σχέση με τις πτωχεύσεις της περιόδου 2004 – 2007, οι υποχρεώσεις, δηλαδή τα χρέη, που άφησαν πίσω τους αυτές οι εταιρείες είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με το μέσον όρο των υποχρεώσεων πριν από την κρίση, ενώ διπλάσιος είναι και ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονταν σε αυτές τις επιχειρήσεις και έμειναν άνεργοι. Ετσι το 2014, που είχαμε τις λιγότερες κηρυχθείσες πτωχεύσεις στη δεκαετία, το ύψος των οφειλών που άφησαν αυτές οι επιχειρήσεις πίσω τους εκτινάχθηκε στο 1,8 δισ. ευρώ από μόλις 350.000 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών.

Πηγή: Η Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.