Quantcast
Μοσκοβισί: Είμαστε σε συνεννόηση με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Είμαστε σε συνεννόηση με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου
ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στη συνάντηση που
είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην πορεία υλοποίησης
του ελληνικού προγράμματος.


«Είμαστε σε συνεννόηση με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους», σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε
στη σωστή κατεύθυνση, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα, υπάρχουν
ακόμη πολλά να γίνουν. Τώρα είναι η ώρα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων
και για επενδύσεις».


Παράλληλα, ο
Πιερ Μοσκοβισί τόνισε: «πρέπει
να διευθετηθούν κάποια προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την
ιδιοκτησία του προγράμματος. Η Κομισιόν πάντα πίστευε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην
Ευρωπαϊκή Ένωση» .


Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι το μήνυμά του είναι ότι «τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από την διαχείριση της κρίσης, από την περίοδο της κρίσης» και πως «είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις». Πρόσθεσε πως όταν κοιτάζει τα στοιχεία, βλέπει ότι ήδη η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει, και πως οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν ή που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν γίνει. Είπε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί, συζητήσεις που θα γίνουν, για να ολοκληρωθούν κάποια προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και να συζητηθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε όλοι μαζί με πολύ συνεργατικό τρόπο ώστε να αναμένουμε η ελληνική πλευρά να πάρει την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων, ώστε να είμαστε σε πολύ καλή θέση για να συζητήσουμε, ιδιαίτερα με το ΔΝΤ, για μέτρα ανακούφισης του χρέους.

«Το μήνυμά μου είναι μήνυμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης, είναι ώρα τώρα για εφαρμογή και επενδύσεις», τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να έχουμε μεταρρυθμίσεις που θα είναι καλές για τον ελληνικό λαό, που θα διασφαλίζουν την οικονομία, που θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις, που θα αναδημιουργήσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε ότι η επίσκεψή του εδώ είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πίστευε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη. «Ήρθα εδώ ως φίλος και σας διαβεβαιώνω ότι η Κομισιόν, ο πρόεδρος Γιούνκερ και εγώ ο ίδιος, θα είμαστε πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Κατά τη συνάντηση, η οποία
πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο
συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την
ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των
συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.


Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στον
κ. Μοσκοβισί την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, να
ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων
μέτρων για την απομείωση του χρέους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.