Quantcast
Aνακοινώνονται απόψε τα αποτελέσματα των stress test 51 ευρωπαϊκών τραπεζών - enikonomia.gr
share

Aνακοινώνονται απόψε τα αποτελέσματα των stress test 51 ευρωπαϊκών τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Στις 23.00 ώρα Ελλάδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του stress test 51 ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή .

Από τις 51 τράπεζες οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ και αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού των τραπεζών της ευρωζώνης.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στην άσκηση αντοχής καθώς είχαν εξετασθεί το 2015, στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν στο 45,1% του συνολικού δανεισμού στο τέλος Μαρτίου 2016.

Περισσότερα από 3 εκατ. φάκελοι δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από σύνολο άνω των 9,4 εκατομμυρίων.


Στόχος της άσκησης σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης κάθε τράπεζας, με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μια περίοδο τριών ετών ως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι δεν θα υπάρξουν τράπεζες που θα «περάσουν» ή θα «κοπούν» στην άσκηση καθώς το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων των τραπεζών (πυλώνας 2) δεν θα υπολογισθεί μηχανικά από τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής.

Οι τέσσερις κίνδυνοι

To δυσμενές σενάριο της άσκησης αντοχής αντανακλά τους τέσσερις συστημικούς κινδύνους που θεωρήθηκαν από το ESRB ότι αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα:
α) Απότομη αύξηση των σημερινών πολύ χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων, ενισχυόμενη από χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά.

β) Αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.

γ) Αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου και του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα εν μέσω χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης.

δ) Πιθανή πίεση σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.