Quantcast
Εκτός στόχου τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις - enikonomia.gr
share

Εκτός στόχου τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

δημοσιεύτηκε:

Υστέρηση έναντι του στόχου της τάξεως των 80-90 εκατ. ευρώ θα εμφανίσουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου όσον αφορά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η καθυστέρηση στη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco στέρησε από το υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα να εγγράψει στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ποσό της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ, να ξεπεράσει τον στόχο που είχε τεθεί κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 7μηνο και να τονώσει έτσι ακόμη περισσότερο το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται τόσο στους μηνιαίους στόχους -η μεταβίβαση του 51% του ΟΛΠ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον μήνα και αυτομάτως η υστέρηση του στόχου στο 7μηνο θα μετατραπεί σε σημαντική υπέρβαση στο 8μηνο- όσο στον ετήσιο στόχο.

Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και ο επικεφαλής του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας έχουν επανειλημμένως δηλώσει την αισιοδοξία τους ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει ακόμη και με υπέρβαση του στόχου, με το τελικό ποσό που θα συγκεντρωθεί να ξεπερνά ακόμη και τον πήχη των 2 δισ. ευρώ.

Ύστερα από 2,5 χρόνια πενιχρών αποτελεσμάτων στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων -ολόκληρο το 2014 εισπράχθηκαν μόλις 384 εκατ. ευρώ, το 2015 το ποσό των 254 εκατ. ευρώ, ενώ στο 6μηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου έχουν εγγραφεί 55 εκατ. ευρώ- ο πήχης για φέτος έχει ανέβει στο 1,802 δισ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.