Quantcast
Υπό κατάρρευση ο ΟΑΕΕ - enikonomia.gr
share

Υπό κατάρρευση ο ΟΑΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Το 78,5% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης υποχρεώθηκε να απορροφήσει μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2016 ο ΟΑΕΕ για την καταβολή συντάξεων ελλείψει επαρκών εσόδων από εισφορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Το ταμειακό αδιέξοδο του ΟΑΕΕ αποκαλύπτουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών έλαβε τα 655 εκατ ευρώ από τα συνολικά 834 εκατ ευρώ που είχαν προβλεφθεί για ολόκληρο το έτος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, δεδομένων των ταμειακών προβλημάτων που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο ΟΑΕΕ αφού μόνο 1 στους 2 καταβάλλει εισφορές, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει προβλέψει, ήδη, «μαξιλάρι» πρόσθετης χρηματοδότησης 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου (200 εκατ ευρώ από ανακατανομή κονδυλίων + 100 εκατ ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών που χρηματοδοτεί ελλειμματικά ταμεία κύριας ασφάλισης). Χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο ότι τα 1,134 διΣ. ευρώ που συνολικά θα διατεθούν θα είναι αρκετά για να «καλυφθούν» όλες οι υποχρεώσεις του Ταμείου το οποίο έχει προβλέψει ταμειακό έλλειμμα 806 εκατ. ευρώ για φέτος.

Με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το ΙΚΑ που επίσης έχει προβλέψει έλλειμμα 2 δισ. ευρώ για το 2016, απορρόφησε στο πρώτο 7μηνο το 63,6% της ετήσιας επιχορήγησης (1,410 δισ. ευρώ έναντι 2,217 δισ. ευρώ). Και, παρά την καταγραφόμενη αύξηση κατά 4% στα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές, θα χρειαστεί να λάβει τα 500 εκατ ευρώ της «έξτρα» χρηματοδότησης η οποία έχει προβλεφθεί (300 εκατ ευρώ από ανακατανομή κονδυλίων του υπουργείου + 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.