Quantcast
Επί τάπητος ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Επί τάπητος ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της αγοράς τίθεται σήμερα προς συζήτηση το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού πληρωμών μέσω POS το οποίο θεωρείται κομβικό στην προσπάθεια επέκτασης των συναλλαγών μέσω καρτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους φορείς της αγοράς σε μία κοινή πρόταση για το θέμα που θα τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Μάλιστα όπως διαπιστώνουν αρμόδιες πηγές υπάρχει κοινός τόπος στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομιών και των εκπροσώπων των εμπόρων που έχουν υποβάλει σχετικό υπόμνημα.

Το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομιών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με τους εκπροσώπους τω εμπόρων (ΕΣΕΕ) και άλλων επαγγελματικών φορέων με κύριο αντικείμενο την διαμόρφωση κοινής θέσης στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού καθώς και των κινήτρων για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα ή μέσω Ιντερνέτ που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα καθώς αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι έως τώρα εκφράζουν αντιρρήσεις για το θέμα του ακατάσχετου.

Το σχέδιο που έχει επεξεργασθεί το επιτελείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει τη δημιουργία ενός λογαριασμού για κάθε επαγγελματία στον οποίο θα εισέρχονται οι εισπράξεις από τις συναλλαγές μέσω καρτών ( POS), από συναλλαγές μέσω Ιντερνέτ καθώς και καταθέσεις μετρητών από τον ίδιο για κάλυψη υποχρεώσεων του.

Από τον λογαριασμό αυτόν θα πληρώνεται αυτόματα ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές του επαγγελματία.

Βάσει του σχεδίου οι διαδικασίες πληρωμής θα αφορούν τις νέες οφειλές του υπόχρεου και όχι για τα παλαιά χρέη η εξόφληση των οποίων θα γίνεται βάση των ρυθμίσεων της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Στόχος του σχεδίου μέσω του όρου του “ακατάσχετου” που θα υπάρχει για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς είναι η παροχή κινήτρων σε όλους τους επαγγελματίες της αγοράς για την υιοθέτηση των συστημάτων πληρωμών μέσω καρτών. Το όφελος για το δημόσιο θα είναι σημαντικό όπως περιγράφουν πηγές του υπουργείου Οικονομιών καθώς προβλέπεται ότι θα υπάρξει άμεσα αύξηση των δημοσίων εσόδων από τις πληρωμές των τρεχουσών υποχρεώσεων από φόρους ( Φόρος Εισοδήματος ,ΦΠΑ κά) των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω του νέου λογαριασμού. Τα οφέλη για το δημόσιο περιγράφονται άλλωστε και στο σχετικό υπόμνημα που έχει υποβάλει η ΕΣΕΕ για το θέμα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.