Quantcast
Ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου - enikonomia.gr
share

Ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου

δημοσιεύτηκε:

Την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων έως τις 29 Σεπτεμβρίου προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, καθώς ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης, και κατά συνέπεια στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με ευθύνη ή με πρόσχημα τις ολιγωρίες της ελληνικής πλευράς, απειλεί να ανατρέψει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης και να περιορίσει δραστικά τις πολιτικές επιλογές της, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η εντολή του κ. Τσίπρα στους υπουργούς και η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη έναντι των Ευρωπαίων είναι ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει, ώστε στις 29 Σεπτεμβρίου, που συνεδριάζει το Euroworking Group, η τρόικα να έχει έτοιμη την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report). Θα διαβεβαιώνει δηλαδή τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι και τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν 10 ημέρες προθεσμία να εφαρμόσουν τα μέτρα, καθώς από τις 19 Σεπτεμβρίου οι οικονομικοί υπουργοί θα μεταβούν στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ, ενώ και οι θεσμοί θέλουν δύο ημέρες για να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης.Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο χρόνος επαρκεί, καθώς το σκορ 13-2 (μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί) δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα.

Εκτός από τα δύο που και οι θεσμοί θεωρούν υλοποιημένα (η αξιολόγηση των Δ.Σ. των τραπεζών από το ΤΧΣ και το εποπτικό συμβούλιο της ανεξάρτητης αρχής εσόδων), πολλά από τα προαπαιτούμενα έχουν μεγάλο βαθμό ωρίμανσης. «Στο θέμα του εποπτικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ.: το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), η μόνη εκκρεμότητα είναι η καταλληλότητα του πέμπτου μέλους. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει συμφωνία».



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.