Quantcast
Δάνεια: Η «Σεισάχθεια» του ΣΥΡΙΖΑ και το όριο επιβίωσης της ΝΔ - enikonomia.gr
share

Δάνεια: Η «Σεισάχθεια» του ΣΥΡΙΖΑ και το όριο επιβίωσης της ΝΔ

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Διαγραφές καταναλωτικών δανείων μέχρι και 10.000 ευρώ με κοινωνικά κριτήρια προβλέπει μεταξύ άλλων η «Σεισάχθεια» που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας τον δικό της τόνο στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 90 δις ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στις εμπορικές τράπεζες.

Το πρόγραμμα του πρώτου στις δημοσκοπήσεις κόμματος προβλέπει ότι σταδιακά θα διαγραφούν καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 18-20 δις ευρώ με τρόπο ώστε να μην επηρεαστούν τα οικονομικά στοιχεία των εμπορικών τραπεζών. Επίσης θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Δεύτερος πυλώνας του σχεδίου για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι ένας δημόσιος φορέας ο οποίος δεν θα λειτουργεί ακριβώς ως κακή τράπεζα (bad bank) αλλά ως ταμείο επισφαλών στοιχείων παθητικού (distress fund).

Θα αγοράζει δηλαδή σταδιακά από τις εμπορικές τράπεζες, «πακέτα» κόκκινων δανείων τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις ανάλογα με την χρονική διάρκεια που αυτά είναι «παγωμένα».

Μια επιτροπή ειδικών από το δημόσιο τον ιδιωτικό τομέα και την Τράπεζα της Ελλάδας θα αναλάβει να στελεχώσει την υπηρεσία αυτή και θα τα εκκαθαρίζει με βάση τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του κάθε δικαιούχου.

Μια τρίτη διάταξη που ετοιμάζεται να εισάγει π ΣΥΡΙΖΑ , είναι η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση στις εμπορικές τράπεζες να πουλήσουν σε ιδιωτικά Distress Funds καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν διαγραφεί μεν από τις τράπεζες αλλά συνεχίζουν να υφίστανται ως υποχρεώσεις από τους δανειολήπτες.

Παράλληλα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος προβλέπεται και ένα πάγιο τέλος σε όλες τις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο θα αποδίδεται στο δημόσιο και θα συμβάλει στην σταθερότητα του συστήματος συντάξεων.

 

Το πρόγραμμα της ΝΔ
Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πιο « τραπεζοκεντρικό» και έχει ολοκληρωθεί στο κομμάτι που αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια.

Μάλιστα την Παρασκευή δημοσιεύτηκε και η σχετικά Υπουργική απόφαση με την οποία θα μπορεί κάποιος να κάνει στην τράπεζα του εξωδικαστική ρύθμιση του δανείου του.

Σε πολύ αδρές γραμμές ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διατηρεί την λειτουργία της επιχείρηση του και να βρίσκεται σε ρύθμιση τόσο με την εφορία όσο και με το ασφαλιστικό του ταμείο.

Αν η αίτησή του εγκριθεί μπορεί να ελπίζει από την τράπεζά του χαμηλότερο τόκο και μακρύτερο χρόνο αποπληρωμής ανάλογα με την περίπτωση (δηλαδή το ύψους και την κατάσταση του χρέους) μπορεί να εξασφαλίζει και ένα νέα δάνειο υποβάλλοντας ένα σχέδιο εξυγίανσης στην τράπεζα του.

Για τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια υπάρχει ακόμη η λύση της προσφυγής στο νόμο Κατσέλη αλλά έχει αρθεί οριστικά η προστασία των πλειστηριασμών.

Ως επόμενο βήμα ετοιμάζεται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη ένα ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο που θα ορίζει ελάχιστο όριο επιβίωσης από το οποίο θα καθορίζεται και η δόση που θα αναγκαστεί να καταβάλλει ο δανειολήπτης που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο του.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.