Quantcast
Παρευξείνια Τράπεζα: Χρηματοδοτήσεις 3,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις - enikonomia.gr
share

Παρευξείνια Τράπεζα: Χρηματοδοτήσεις 3,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

Χρηματοδοτικές συμβάσεις, ύψους 3,5 δισ., ευρώ για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην παρευξείνια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει υπογράψει από την ίδρυσή της έως σήμερα η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο διάστημα, οι δανειοδοτήσεις της για έργα ενέργειας και υποδομών στην περιοχή (και πάλι συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) ανήλθαν σε 780 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε -μιλώντας από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit- ο πρόεδρος του διακρατικού οργανισμού, Ουγκούρ Ντελικανλί (Ugur Delikanli).

Αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας έως το 2018, ο ίδιος τόνισε ότι η Παρευξείνια θα συνεχίσει να προσφέρει στην Ελλάδα χρηματοοικονομική βοήθεια για επιλέξιμα ενεργειακά έργα και πρότζεκτ υποδομών, με στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και τη βελτίωση υποδομών.

«Η θέση της Ελλάδας είναι τέτοια, που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως χώρα- προμετωπίδα της ΕΕ για τη μεταφορά αερίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Παρευξείνια θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες «για μία εμπλοκή προστιθέμενης αξίας» σε διάφορα ενεργειακά πρότζεκτ υψηλής προτεραιότητας, τόσο για την Ελλάδα καθεαυτήν, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων -μεταξύ άλλων- των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαίου και αερίου, των αγωγών και των διασυνδετήριων αγωγών.

Η Παρευξείνια είναι διακρατική τράπεζα, στην οποία μετέχουν οι εξής 11 χώρες: Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία (με τα μεγαλύτερα μερίδια), Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρουμανία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.