Quantcast
Αυξάνονται οι πωλήσεις ακινήτων από τις τράπεζες - enikonomia.gr
share

Αυξάνονται οι πωλήσεις ακινήτων από τις τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Επιταχύνονται οι διαδικασίες πώλησης ακινήτων από τις τράπεζες, καθώς το διαχειριστικό κόστος συνεχώς αυξάνεται, όπως προκύπτει από την επικείμενη θέσπιση του πιστοποιητικού μηχανικού ότι το ακίνητο που πωλείται δεν φέρει κάποια πολεοδομική αυθαιρεσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Αν δεν υπάρξει κάποια νομοθετική παρέμβαση, στις αρχές του 2017 θα επανέλθει σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας, κάτι που σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό από το κέρδος του πωλητή θα φορολογείται. Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μάλιστα από φέτος δεν προβλέπει την έκπτωση του 20% που δινόταν στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όπως αυτά που πωλούν οι τράπεζες. Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα, έχουν πυκνώσει οι αγγελίες που καλούν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να συμμετάσχουν στις δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες που διενεργούν με τη μέθοδο των κλειστών προσφορών οι τράπεζες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,στις λίστες των ακινήτων που πωλούνται, περιλαμβάνονται περιουσίες που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια, κατά κύριο λόγο επιχειρηματικά. Εν ολίγοις, δεν πρόκειται για πλειστηριασμούς που διενεργούνται στα αρμόδια δικαστήρια, αλλά για απευθείας πωλήσεις σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται στα γραφεία των τραπεζών. Αυτή την επιλογή διάθεσης ακινήτων ακολουθεί για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπου κρίνεται ότι η απευθείας διαχείριση/εκμετάλλευση του ακινήτου είναι δυσχερής, προκρίνεται η λύση της απευθείας πώλησης. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πώληση ακινήτων συνολικής αξίας 61,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα της Πειραιώς Leasing, τα οποία έχουν ομαδοποιηθεί σε επαγγελματικά (καταστήματα και γραφεία) και κατοικίες-βιομηχανικά ακίνητα, συνολικής αξίας 32,6 εκατ. ευρώ και 29 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα επαγγελματικά ακίνητα πρόκειται να πωληθούν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ τα υπόλοιπα στις 14 Νοεμβρίου.

Στη λίστα των κατοικιών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προωθούμενη πώληση μιας πολυτελούς βίλας συνολικής επιφάνειας 705 τ.μ. σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη 34 στην περιοχή της Κηφισιάς. Πρόκειται για ένα ομολογουμένως σπάνιο ακίνητο, του οποίου η ελάχιστη τιμή διάθεσης έχει οριστεί στο λίαν ευκαταφρόνητο ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αρδηττού 28 στο Μετς, πωλείται τετραώροφο ακίνητο 660 τ.μ., που περιλαμβάνει διαμερίσματα και μεζονέτα, τρεις αποθήκες και τρεις θέσεις στάθμευσης, με ελάχιστη τιμή προσφοράς το 1,5 εκατ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.