Quantcast
«Βούλιαξαν» οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο στο επτάμηνο - enikonomia.gr
share

«Βούλιαξαν» οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο στο επτάμηνο

δημοσιεύτηκε:

Παρά την αύξηση εξαγωγών πολλών επιμέρους κατηγοριών ελληνικών προϊόντων στην Αίγυπτο κατά το επτάμηνο του 2016 (Ιανουάριος – Ιούλιος 2016) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, τελικά, στο σύνολό τους, οι ελληνικές εξαγωγές προς Αίγυπτο παρουσίασαν πτώση της τάξεως του 32,8%.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, οι μείζονες κατηγορίες προϊόντων που σημείωσαν άνοδο ήσαν κατά τάξη μεγέθους οι εξής: έλαια φυτικά (+39,1%), καπνά (34,3%), βαμβάκι (+30,2), χρώματα (+16,6%), οργανικά χημικά (+12,5%), νωπά φρούτα (+9,5%), άλευρα (+5%) και μηχανές και μηχανήματα (+0,5%).

Αντίθετα, πτώση παρατηρήθηκε στα πλαστικά (-66,1%), πετρελαιοειδή (-38%), χαρτικά (-22,1%) και στα παρασκευασμένα/διατηρημένα φρούτα και λαχανικά (-16,1%).

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη και δεδομένου του υψηλού σταθμικού συντελεστή ελληνικών εξαγωγών στην Αίγυπτο, που κατέχεται από τα πετρελαιοειδή (77,2% του συνόλου των εξαγωγών), η πτώση της αξίας τους παρέσυρε σημαντικά προς τα κάτω τον γενικό δείκτη.

Και όπως τονίζεται, “η πτώση της αξίας της εν λόγω κατηγορίας προϊόντων οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση των τιμών τους, δεδομένου ότι, σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, το 7μηνο Ιαν.-Ιουλ.2016 (με εξαίρεση την υποκατηγορία 2710, «λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά», στην οποία σημειώθηκε παράλληλα μικρή υποχώρηση και της ποσότητας κατά -8,4%) επιτεύχθηκε συνολική αύξηση της τάξης του +6,9%.

Επίσης, το Γραφείο ΟΕΥ Καΐρου τονίζει:

– Η εξαγωγή για πρώτη φορά μεγάλης ποσότητας σογιέλαιου στην οποία οφείλεται η άνοδος στην κατηγορία των ελαίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών ελαιολάδου.

– Η κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών αερίων πετρελαίου σε αντιδιαστολή με την γενικότερη εικόνα υποχώρησης των πετρελαιοειδών.

– Η σημαντική άνοδος των εξαγωγών μήλων και φράουλας που αντιστάθμισε και ξεπέρασε την πτώση στην κατηγορία ροδάκινα/βερίκοκα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.