Quantcast
ΕΚΤ: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την αξιολόγηση των διοικητικών οργάνων των τραπεζών - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την αξιολόγηση των διοικητικών οργάνων των τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο οδηγού για την αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας των μελών των διοικητικών οργάνων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στον οδηγό εξηγείται με ποιον τρόπο η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ αξιολογεί τα προσόντα, τις δεξιότητες και το κύρος ενός υποψηφίου για τη θέση μέλους του διοικητικού οργάνου μιας τράπεζας, π.χ. διευθύνοντος συμβούλου ή μέλους εποπτικού συμβουλίου.
Η ποιότητα των ανώτατων διοικητικών στελεχών των τραπεζών είναι καίριας σημασίας για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του τραπεζικού συστήματος συνολικά.
Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να βεβαιώνει ότι οι τράπεζες συμμορφώνονται με τους κανόνες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της χρηστής διακυβέρνησης των τραπεζών.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ικανότητας και καταλληλότητας των μελών των διοικητικών οργάνων των πιστωτικών ιδρυμάτων, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ εφαρμόζει τη σχετική ενωσιακή νομοθεσία και τις αντίστοιχες διατάξεις με τις οποίες αυτή μεταφέρεται στο εθνικό δίκαιο των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ.
Στις περιπτώσεις όπου η ενωσιακή νομοθεσία αφήνει περιθώρια στα κράτη μέλη να αποφασίσουν τον τρόπο μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο ενδέχεται να εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές μεταξύ των χωρών.
Τόσο οι εθνικές αρμόδιες αρχές όσο και η ΕΚΤ συμμετέχουν στην αξιολόγηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.