http://www.enikonomia.gr/economy/126037,vouli-afxanontai-30-ta-teli-ellimenismou-gia-skafi-ano-ton-12-met.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_126037_422e5c0d2a-846458caafdf0569.jpg Αυξημένες εγγυήσεις για την προστασία και ενημέρωση όσων παίρνουν στεγαστικά δάνεια παρέχει η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας... 11/16/2016 10:08:19 PM

Αυξάνονται 30% τα τέλη ελλιμενισμού για σκάφη άνω των 12 μέτρων

Αυξάνονται 30% τα τέλη ελλιμενισμού για σκάφη άνω των 12 μέτρων

Αυξημένες εγγυήσεις για την προστασία και ενημέρωση όσων παίρνουν στεγαστικά δάνεια παρέχει η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην επιτροπή της Βουλής που συζητά το σχετικό νομοσχέδιο.

«Για πρώτη φορά, έχουμε μια οδηγία με δεσμευτικό περιεχόμενο για τις ενυπόθηκες δανειακές συμβάσεις, μια οδηγία που προβλέπει κυρώσεις στους παραβάτες, προστατεύει ουσιαστικά τους καταναλωτές και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική αγορά, γιατί δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ανάλογη ρύθμιση στην ελληνική νομοθεσία», σημείωσε η υφυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, προσθέτοντας:

«Το μόνο που υπήρχε ήταν ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος, ως μη δεσμευτικός, δεν προέβλεπε κυρώσεις, ως εκ τούτου κατέληγε κενό γράμμα, αφήνοντας τους δανειολήπτες ουσιαστικά απροστάτευτους».

Όπως ειδικότερα επισήμανε, «το παρόν νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί τα ψιλά γράμματα, που όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχαν στις δανειακές συμβάσεις και προχωρά στην ενημέρωση και στην προστασία του καταναλωτή».

Αυξάνεται το τέλος ελλιμενισμού σκαφών

Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και διάταξη με την οποία καταργείται η έκπτωση 30% επί του τέλους παραμονής και πλόων που προβλέπεται σήμερα για τα πλοία ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων εφόσον ελλιμενίζονται στην ελληνική επικράτεια. Η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκει αντίθετους και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να μελετήσει εκ νέου τα θέμα. Η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται για τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου και δεν απέκλεισε είτε να κατατεθεί μια άλλη βελτιωμένη διάταξη σε αυτό το νομοσχέδιο είτε σε κάποιο άλλο σχέδιο νόμου.

Αναφερόμενη σε διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης από το νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σε εμπειρογνώμονες νομικούς ή τεχνικούς, της διενέργειας εμπειρογνωμοσύνης σε διοικητικά δικαστήρια, η κ. Παπανάτσιου εξήγησε ότι η διάταξη κρίθηκε αναγκαία καθώς είναι συχνό φαινόμενο σε διεθνή διοικητικά δικαστήρια να απαιτείται η προσκόμιση πραγματογνωμοσύνης σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια, της τάξεως των 10 ημερών. Τα στενά χρονικά περιθώρια συνεπώς καθιστούν αδύνατη τη συνήθη διαδικασία για μια πραγματογνωμοσύνη με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο χωρίς ουσιαστικά να είναι προετοιμασμένη με κίνδυνο ένα μεγάλο δημοσιονομικό κόστος σε περίπτωση καταδίκης.

Παρατείνεται για μία πενταετία η ασυλία των Επιτροπών για τα capital controls

H υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο επιμηκύνεται για πέντε χρόνια ο χρόνος της αναστολής της άσκησης ποινικής δίωξης των μελών και του γραμματέα της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών καθώς και των μελών της Ομάδας Υποστήριξης αυτής. «Πρόκειται για άτομα που δουλεύουν καθημερινά πέραν του ωραρίου τους χωρίς επιπλέον αμοιβή και κάνουν ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο έργο. Είναι παραπάνω από προφανές ότι τα capital controls δεν θα διαρκέσουν τόσο. Αλλοίμονο, δηλαδή, αν πιστεύουμε ότι θα διαρκέσουν πέντε χρόνια. Η αναστολή, όμως, δίνεται για να εξασφαλιστεί και η μετά περίοδος και να μπορέσει η Επιτροπή να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Αναφορικά με την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το πάγωμα οφειλών ευπαθών κοινωνικών ομάδων και αναμόρφωσης του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι κάτι το οποίο θα εξετάσει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να το δει μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια μεταξύ των Επιτροπών και της ψήφισης του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια. Αναφορικά με τον μαθηματικό προσδιορισμό πλαφόν καταβολής της δόσης, η κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι με το σχέδιο νόμου, θα λαμβάνονται πλέον υπ' όψιν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές ορίζονται από το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Το νομοσχέδιο στην επί της αρχής ψηφοφορία πήρε τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που δήλωσαν ότι συμφωνούν την ενσωμάτωση της Οδηγίας αλλά ως προς τα άρθρα επιφυλάσσονται. «Όχι», δήλωσαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ενώ για την ολομέλεια επιφυλάσσεται η Ένωση Κεντρώων.Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ