Quantcast
ΕΥ: Μόνο δέκα επενδύσεις στην Ελλάδα το α΄εξάμηνο - enikonomia.gr
share

ΕΥ: Μόνο δέκα επενδύσεις στην Ελλάδα το α΄εξάμηνο

δημοσιεύτηκε:

Μόλις 10 Σ&Ε πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων, έναντι 20 συμφωνιών αξίας 1,6 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας μείωση κατά 50% και 87,5% αντίστοιχα σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, M&A Barometer H1 2016.

Τα αντίστοιχα μεγέθη για το σύνολο των ετών 2014 και 2015 ήταν 22 συμφωνίες αξίας 1,33 δισ. δολαρίων και 28 συμφωνίες αξίας 1,77 δισ. δολαρίων.

Από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στη χώρα μας, οι επτά ήταν ενδοσυνοριακές, οι δυο προήλθαν από επενδυτές του εξωτερικού, και, πιο συγκεκριμένα, από τις ΗΠΑ, ενώ πραγματοποιήθηκε μόνο μία εξερχόμενη συναλλαγή. Καμία από τις συμφωνίες αυτές δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων συμφωνιών που καταγράφηκαν στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι οι πιο δραστήριοι κλάδοι στις Σ&Ε στη χώρα μας ήταν των τροφίμων και ποτών και του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του Βαρόμετρου, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, επισημαίνει: «Η δραστηριότητα Σ&Ε παρουσιάζει μία κάμψη σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, η σημαντική μείωση στη χώρα μας, τόσο σε αξία, όσο και σε αριθμό συναλλαγών, μετά την αύξηση που καταγράφηκε το 2015, είναι μάλλον ενδεικτική του κλίματος της ελληνικής οικονομίας και της οπτικής των επενδυτών κατά τη διάρκεια του 2015. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των Σ&Ε που πραγματοποιήθηκαν ήταν ενδοσυνοριακές. Όμως, οι επενδύσεις από το εξωτερικό και κυρίως μέσω Σ&Ε, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση».

Αναφερόμενος στις προοπτικές βελτίωσης του τοπίου των Σ&Ε στη χώρα μας, ο κ. Ιωσηφίδης τονίζει: «Για να γίνει η Ελλάδα ξανά ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, θα πρέπει να γίνουν κατ’ ελάχιστο ορισμένα βήματα, όπως η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η σταδιακή δημιουργία ενός περιβάλλοντος αξιοπιστίας και σταθερότητας και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Προσδοκούμε ότι αυτή η κατάσταση σταδιακά θα βελτιωθεί, εφόσον υπάρξουν άμεσα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, θα έχουμε μία προοδευτική αύξηση των επενδύσεων μέσω Σ&Ε και της αναμενόμενης συγκέντρωσης σε κλάδους υπό αναδιάρθρωση, τόσο σε ενδοσυνοριακό, όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο τα επόμενα χρόνια».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.