Quantcast
ΣΕΒ: Προτείνει επιστροφή φόρου σε όσους διενεργούν ηλεκτρονικές συναλλαγές - enikonomia.gr
share

ΣΕΒ: Προτείνει επιστροφή φόρου σε όσους διενεργούν ηλεκτρονικές συναλλαγές

δημοσιεύτηκε:

Η επιστροφή φόρου στον καταναλωτή, ο οποίος διενεργεί ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα ήταν ένα ουσιαστικό κίνητρο για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σύμφωνα με τις θέσεις που εξέφρασε ο ΣΕΒ στις επιτροπές που συζητείται το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και τον πτωχευτικό κώδικα.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Μιχάλης Μητσόπουλος αναφερόμενος στην αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, είπε ότι σήμερα το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο διότι η διαδικασία πτώχευσης μπορεί να είναι και 50 μήνες και να φτάσει το 15% της αξίας μιας επιχείρησης «και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα στην κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

«Το νομοσχέδιο σίγουρα κάνει κάποια βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά υπάρχουν και αδυναμίες», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ. Ανέφερε ειδικότερα ότι δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του πλαισίου που καθορίζει τη χρήση κάποιων εργαλείων και επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχει συντονισμός με την επικείμενη ακόμα νομοθέτηση για τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με βάση και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τρόπο αρμονικό. Επισημαίνει επίσης ότι η πτωχευτική εκκαθάριση συνεχίζει να χρειάζεται ριζική απλοποίηση και επανασχεδιασμό, και αυτό δεν φαίνεται να γίνεται στην έκταση που πρέπει με το νομοσχέδιο.

Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο ΣΕΒ θεωρεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι γίνονται θετικά βήματα αλλά είναι άτολμα και μη ολοκληρωμένα. Αναφέρει επίσης ότι απουσιάζει από τη ρύθμιση το σημαντικό μέτρο για την καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και με τους προμηθευτές του δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη μεταβίβαση στοιχείων στη ΓΓΠΣ. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι αυτό το μέτρο θα προσέδιδε ένα όφελος μεγαλύτερο του 1 δισ. ετησίως για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και αντίστοιχο όφελος από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αναφορικά με τα φορολογικά κίνητρα για το χτίσιμο του αφορολογήτου, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Γιώργος Ναθαναήλ είπε ότι στην ουσία είναι ποινή για μη συμμόρφωση και όχι φορολογικά κίνητρα. «Θεωρούμε ότι ουσιαστικό κίνητρο θα ήταν η επιστροφή φόρου στον καταναλωτή ο οποίος διενεργεί ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ειδικές κατηγορίες συναλλαγών όπως πχ τους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε ο κ. Ναθαναήλ. Στο θέμα των κινήτρων, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι υπάρχουν ασάφειες στην πρόβλεψη για λοταρία και τονίζει ότι τα κίνητρα όπως έχουν διαμορφωθεί μειώνουν τη δυνατότητα αποταμίευσης για τους πολίτες, συνεπώς τα εισοδήματα που αποταμιεύονται θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο αφορολόγητο. Προτείνει επίσης τα ποσοστά τεκμηρίωσης να υπολογίζονται στο εισόδημα μετά την απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ο ΣΕΒ επισημαίνει επίσης ότι οι επιλέξιμες δαπάνες με ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις θα πρέπει να είναι διευρυμένες και να συμπεριλαμβάνουν και πληρωμές όπως οι ΔΕΚΟ, τα ενοίκια και τα ασφάλιστρα και προτείνει επίσης διατάξεις για την καθιέρωση ηλεκτρονικών πληρωμών προς το δημόσιο. Σημαντική για την επιτυχία της ρύθμισης θα ήταν και η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού.

Ο Νίκος Κουγιουμτζής οικονομικός επόπτης της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας υπογράμμισε ότι πάγιο και διαρκές αίτημα του εμπορικού κόσμου είναι η καθολική ισχύς του αφορολόγητου ορίου χωρίς διακρίσεις μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων μισθωτών και επιτηδευματιών που αγνοείται για ακόμη μια φορά από τους ιθύνοντες. «Η φορολόγηση των κερδών των ελευθέρων επαγγελματιών, από το πρώτο ευρώ, στερώντας τους την προστασία του αφορολόγητου ορίου δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και προνομιακής μεταχείρισης. Με αυτό τον τρόπο δεν δίνεται κανένα κίνητρο στους επιτηδευματίες να ζητούν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν στερώντας με αυτό τον τρόπο δυνητικά έσοδα για το δημόσιο», ανέφερε ο κ. Κουγιουμτζής. Είπε επίσης ότι οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα ενώ αποσκοπούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της διαφάνειας, αποτυγχάνουν να κινητροδοτήσουν μεγάλο μέρος της φορολογικής βάσης. Αναφερόμενος στην ανάγκη θέσπισης του ειδικού επιχειρηματικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, σημείωσε ότι το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους δανειστές, δεν μπορεί όμως να το συνδέσουμε με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αν δεν το θεσμοθετήσουμε. Δεν μπορεί να έχουν 250.000 επιχειρήσεις POS και οι άλλες όχι», είπε ο κ. Κουγιουμτζής και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ συνεπών και ασυνεπών επιχειρήσεων. Ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ ανέφερε την ανάγκη διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά μηχανήματα του υπουργείου Οικονομικών. Για το σκέλος της αναμόρφωσης του πτωχευτικού κώδικα, η ΕΣΕΕ δηλώνει υπέρ διότι «είναι πάντα υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας». Ζητεί όμως μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.