Quantcast
ΓΣΕΕ: Παγκόσμια πρωτοτυπία η μη εκπροσώπηση εργαζομένων στο νέο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

ΓΣΕΕ: Παγκόσμια πρωτοτυπία η μη εκπροσώπηση εργαζομένων στο νέο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα σωματείων και εργαζομένων για την εκπροσώπηση της εργατικής πλευράς στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι δεν εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι στο νέο διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα.

“Οι βασικοί χρηματοδότες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρούνται, με στόχο να μην υπάρχει κανένας δημοκρατικός κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση του Υπερταμείου. Για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση προχωρά σε παγκόσμια «πρωτοτυπία», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Στα μέσα Δεκέμβρη μάλιστα η κυβέρνηση, και σε άσχετο νομοσχέδιο, πέρασε διάταξη που όριζε ότι η μη συμμετοχή εκπροσώπων των ασφαλισμένων δεν επηρεάζει τη νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στην εξαφάνιση της εργατικής εκπροσώπησης, αναμένεται να οδηγηθεί και η συγκρότηση των νέων Διοικητικών Επιτροπών του ΕΦΚΑ, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ, στις οποίες μέσω της ΓΣΕΕ διασφαλιζόταν η αδιάλειπτη συμμετοχή 150 εκπροσώπων των εργαζομένων, σ’ όλη τη χώρα, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους από παράνομες πράξεις των ασφαλιστικών οργάνων.

Ζητούμε εκ νέου από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας να αποκαταστήσει έστω και τώρα τη μέχρι σήμερα αυτοτελή εργατική εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο και στις Διοικητικές Επιτροπές του ΕΦΚΑ, αναφέρει η ΓΣΕΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.