Quantcast
Ερευνα προβλέπει σημαντική αύξηση των επενδύσεων, αλλά και ενεργοποίηση του «κόφτη» το 2018 - enikonomia.gr
share

Ερευνα προβλέπει σημαντική αύξηση των επενδύσεων, αλλά και ενεργοποίηση του «κόφτη» το 2018

δημοσιεύτηκε:

Το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας μετά από 9 συνεχή έτη ύφεσης (με εξαίρεση το έτος 2014, οπότε καταγράφηκε μικρή αύξηση του) αναμένεται να ακολουθήσει θετική πορεία από το 2016 και μετά, σύμφωνα με ανάλυση με θέμα: «Η Ελληνική οικονομία μέχρι το 2021».

Η ανάλυση, την οποία υπογράφουν ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Παντελής Χρ. Κωστή, οικονομολόγος και υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα “In(telligent) Deep Analysis”, φορέως ανεξάρτητης σκέψης, στον οποίο δημοσιεύουν άρθρα μέλη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Όλα τα έτη για τα οποία πραγματοποιείται η ανάλυση (2017-2021) το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο από τους στόχους που έχουν τεθεί, με εξαίρεση το έτος 2018 (απόκλιση από το στόχο της τάξης του 0,48% ως ποσοστό του ΑΕΠ), κάτι που σημαίνει σύμφωνα με την μελέτη ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός “κόφτης” με μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 0,97 δισ.ευρώ κατ’ έτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο οικονομολόγων, η ιδιωτική κατανάλωση από 122,7 δισ ευρώ το 2015 αναμένεται να φτάσει στα 153 δισ. ευρώ το 2021.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, επισημαίνεται ότι μειώθηκαν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, από το 2017 και μετά αναμένεται αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων. Μάλιστα, από 20,17 δισ. ευρώ το 2015 αναμένεται να φτάσουν τα 29,13 δισ. ευρώ το 2021.

Η στήριξη των επενδύσεων μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων απαιτεί τη διάθεση αποταμιευμένων κεφαλαίων από τους ιδιώτες. Ωστόσο, παρατηρείται ότι οι αποταμιεύσεις των ιδιωτών αναμένεται να παραμείνουν σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι θα μειώνονται κάθε έτος και σημαντικό μέρος αυτών αναμένεται να κατευθύνεται στις νέες επενδύσεις, εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι μειούμενη μέχρι το 2018, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να κινηθεί ανοδικά ενώ όσον αφορά στο εξωτερικό ισοζύγιο της οικονομίας, και πιο συγκεκριμένα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό σε έλλειμμα της τάξης των 2 – 2,5 δισ. ευρώ, περίπου, δηλαδή, στο 1% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στην απασχόληση, η εικόνα καταγράφεται ως αρκετά καλή για την ελληνική οικονομία από το 2014 και μετά. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανάλυση το έτος 2015 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο καταγράφεται ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς το τελευταίο έτος κατά το οποίο είχε αυξηθεί η απασχόληση ήταν το 2008 όταν είχε φτάσει στα 4.856 χιλιάδες άτομα. Έτσι λοιπόν, μέχρι το 2021 ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να προσεγγίσει τα 4.446 χιλιάδες άτομα. Αντίστοιχα, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται το 2021 να φτάσει το 16,35%, όταν το 2013 είχε φτάσει στο αρνητικό ρεκόρ του 27,5% σύμφωνα με την ανάλυση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.